A korábbi évekhez hasonlóan idén is együttműködésre hívta partnereit a mórahalmi TDM szervezet a vezetett túrákhoz, garantált programokhoz kapcsolódóan.

Az ökoturizmus fejlesztése, népszerűsítése továbbra is hangsúlyos a szervezet munkájában és a jelenlegi helyzet is rámutatott a fokozódó igényre e téren. A kialakítandó programokhoz kapcsolódó egyeztetés részleteiről Kovács Ildikó TDM menedzser nyilatkozott.

Idén sem maradhat el az „Értékeink nyomában” túrasorozat, amely Mórahalom és térségének természeti és kulturális értékeire szeretné ráirányítani a figyelmet. Ennek érdekében január 19-én online meetinget tartottak korábbi és új térségi partnereikkel annak érdekében, hogy egy gazdag, informatív, de egyben élményteli túrakínálatot hozzanak létre. A találkozó fő témája az éves túrák programtervének összeállítása volt, az esemény végére több mint 15 vezetett túra terve készült el.

A térségben idén is megrendezik a közkedvelt naplementés bivalyos túrát, az éjszakai kerékpáros túrát, a gombatúrát és a tavaly indított nordic walking „botkóstoló” eseményt.

Íriszek nyomában a Csodarét túrán Fotó: Mórahalmi TDM

Újdonságokkal is készülnek a szervezők, mint például a Szent Iván-éji Szerelemdomb túra, az amatőr fotós túra a Csipak-semlyéken, a kerékpáros bunkerfelfedező túra, de a tervek között szerepel egy kincskereső túra is Ferenc József nyomában.

„A vezetett túrákon kívül további érdekes, egyénileg (szakvezető nélkül) teljesíthető programok is színesítik a kínálatot az idei évtől” – emelte ki az új kihívásokra adott válaszként a TDM-menedzser.

Indítanak majd egy kihívás túrát, amelynek különböző állomásain kell szelfiket készíteniük a résztvevőknek, és ezeket bemutatni a szervezőknek. A kihívás teljesítőit oklevél, valamint meglepetés is várja a kellemes kikapcsolódáson túl.

Ezen kívül egyik partnerük a tavalyi évben olyan digitális ismertterjesztő segédanyagokat dolgozott ki, melyek lehetővé teszik az egyéni felfedezés lehetőségét a Röszke térségében található tanösvényekhez, élővilághoz kapcsolódóan. Külön érdekessége a kezdeményezésnek, hogy az ismeretszerzést elősegítő szakmai anyagok már elérhetőek a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub honlapján, és akár már most, a téli hónapokban is fel lehet készülni a későbbi „terepszemlére”, de a helyszínen is használhatóak az anyagok a digitalizációnak köszönhetően.

Az egyeztetésen kerékpáros szervezet képviselői, természetvédelemmel foglalkozó egyesület vezetői, oktatók, és egyéb szakemberek vettek részt, ami nagymértékben hozzájárul évről évre a változatos tematikákhoz.

Kovács Ildikó elmondta, hogy gazdag ökoturisztikai programkínálatukkal szeretnék a környékbeli kirándulókat is megszólítani, de egyúttal készülnek a vírushelyzet utáni nyitáskor érkező vendégeknek is természetközeli élményeket kínálni.

A túrák szervezése ugyan még folyamatban van, addig is az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a visitmorahalom.hu oldalt, valamint a Móra-Tourist Facebook-oldalát a folyamatosan megújuló tartalmakért.

Forrás: turizmus.com