A szállodák környezetvédelmi tevékenységének ösztönzésére nem csupán útmutatót dolgozott ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, hanem kétévente pályázatot is hirdet. A sikeres pályázók elnyerik a „Zöld Szálloda” embléma viselésének jogát.

A Szövetsége több mint 20 éve írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. A szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel.

Az MSZÉSZ „Zöld Szálloda” pályázatán idén Mórahalom legújabb szállodája, az Elixír Hotel is indult. A bírálat során bebizonyosodott, hogy az Elixír is méltán jogosult a cím viselésére. A medical wellness hotel elkötelezett a környezettudatos működés mellett, példát kíván mutatni vendégeinek illetve a vele kapcsolatban álló vállalkozásoknak a fenntartható működés tekintetében. Az ehhez kapcsolódó tevékenységek összefoglalását környezetvédelmi programban rögzítette. A 2016. márciusában átadott hotel korszerű technológiával épült, hiteles energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik. A ház egész területén energiatakarékos égők találhatóak, emellett a közösségi terekben mozgásérzékelők biztosítják az energiafelhasználás minimalizálását. A szobákban a világítás és a légkondicionáló berendezés kártyás főkapcsoló használatával működik, valamint a nyílászárók nyitásérzékelőjének köszönhetően a szobák hűtése nyitás esetén automatikusan leáll. Az épület fűtése termál energiarendszer segítségével biztosított, amely nagymértékben hozzájárul a környezettudatos és gazdaságos működési feltételek kialakításához. A termál hő segítségével csaknem nulla károsanyag kibocsátás érhető el.

A „Zöld Szálloda” díjat Berta Zsolt szállodaigazgató vette át a Bükfürdőn rendezett, közel 300 résztvevővel zajló MSZÉSZ közgyűlésen. A szálloda vezetése küldetésének tekinti az általa meghatározott környezetvédelmi célok maradéktalan megvalósítását a jelenlegi minőségi szint megtartása mellett illetve a szálloda vendégigényekhez és a trendekhez igazodó folyamatos fejlesztését.