A nyári szünidő végére is jutott izgalmas esemény Zákányszéken. A Digitális Jólét Program keretében a Digitális Utazó Élménybusz a településre érkezett. Miközben Tóth Gábor könyvtáros kalauzolt bennünket a rendezvényen, elmondta, most a megyében Szeged mellett csak hozzájuk hozták el az eszközöket, aminek a gyerekek láthatóan nagyon örültek.

– A kisebb településeken sajnos nincs lehetőség arra, hogy a művelődési házak, könyvtárak, iskolák beszerezzenek komoly digitális eszközöket, mint egy 3D nyomtató, vagy LEGO robotok, virtuális valóság szemüveg, vagy például a minidrón. Itt nemcsak hasznos és informatív előadást hallgathattak meg a gyerekek, de ki is próbálhatták az eszközöket. A mai fiatalokat nagyon érdekli ez a világ, én még azt is el tudom képzelni, hogy valaki itt és most kap kedvet ahhoz, hogy a programozó pályát válassza.

A ház munkatársai nem számítottak ekkora érdeklődésre, ám annál jobban örülnek a teltháznak. Úgy gondolják, fontos a profilbővítés, hogy azok, akik nem mennek el egy színházi vagy zenés programra, találjanak kedvükre valót, akár olyat is, amelyekre a családok együtt jöhetnek. Éppen ilyen a digitális élménybusz rendezvénye is. A 8 éves Csóti Klaudia öccsével érkezett, és elmondása szerint nagyon jól érzik magukat.

– Érdekel a robotika, az iskolában foglalkozom is vele, de ilyen komolyakkal, amik itt vannak, még nem találkoztam. Mindent ki szeretnék próbálni, amit csak lehet. Talán felnőtt koromban ez lesz a munkám, bár nagyon szeretem a tanyánkon az állatokat is, valószínűleg a kettőt együtt csinálom majd.

A VR, vagyis virtuális valóság szemüveg az egyik legnépszerűbb „kütyü” itt most, sorban állnak érte a gyerekek. Máthé Alíz éppen egy hullámvasúton száguld, mint mondja, elég félelmetes.

– Ez a szemüveg nagyon izgalmas, teljesen olyan, mintha valóban ott lennék, amit látok benne. Engem nagyon érdekel a virtuális valóság, a robotok, a 3D nyomtató, mindenképpen megnézem ezeket. Jó volt az előadás is, örülök, hogy eljöttem.

Nagy Sándor Márk a zákányszéki iskolában tanulja a robotikát, nemrég még versenyen is voltak, ahol szép eredményt értek el.

– Minden érdekel, ami high-tech, ezzel is szeretnék majd hivatásszerűen foglalkozni, programozással, robotok működésével. A digitális technika nagyban megkönnyíti az életünket, a segítségével kinyílik a világ. Sokszor mondják, hogy a fiatalok folyton nyomkodják a telefonjaikat, vagy neteznek, ez igaz, de szerintem ebben is lehet egyensúlyt teremteni.