Február 24-én ünnepélyes keretek között adták át a „Vanilla” vendéglátó-gyakorlóhely új épületét Mórahalmon. A projekt a „Közös foglalkoztatás-alapú kezdeményezés (JEDI)”, Európai Unió által finanszírozott román-magyar társfinanszírozású program keretén belül valósult meg.

 

A kezdeményezés célkitűzése, hogy növelje a foglalkoztatást a román-magyar határ  térségében – a szakképzési feltételek fejlesztésével, a munkaerő-piaci kereslet és kínálat egyensúlyba hozását célzó tevékenységek megvalósításával, valamint a munkaerő mobilitás elősegítésével – mivel a terület egyik legjelentősebb problémája jelenleg a hosszú távú munkanélküliség és a szakképzett munkaerő hiánya.

Modern felszereltségű szakmai gyakorlóhely

A projekt keretében megépülő két új épület egyike a „Vanilla” ház Mórahalmon, amely modern felszereltségű vendéglátó-gyakorlóhelyként szolgál majd pincértanulók számára, akik itt tölthetik a szakmai és nyári gyakorlatukat. Az elméleti oktatás az SZSZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában zajlik.

Az épület eszközellátottsága megfelel a Szakképzési Törvény előírásainak, itt bármilyen gyakorlati feladatot el tudnak majd látni a vendéglátásban dolgozó pincérek és vendégtéri munkatársak. Az épületet kifejezetten olyan konyhatechnológiai eszközökkel szerelték fel, amelyeket a modern vendéglátóhelyek is alkalmaznak, elősegítve ezzel a tanulók gyors piaci elhelyezkedését.

Három szinten három funkció

A háromszintes „Vanilla” épület 604 m2 hasznos területtel rendelkezik, és több funkciót is kapott. A földszinten egy 25 fő befogadására képes, fiatalos, modern stílusú kávézó épült, az első emeleten egy 60 fős tágas étterem került kialakításra, a tetőtérben pedig oktató helyiségek lesznek megfelelő infrastruktúra beszerzésével.

Az épület tervezése és kivitelezése során környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vettek. Az építőanyagok vonatkozásában környezetbarát anyagok kerültek felhasználásra, továbbá az épület fűtését termálvíz fogja biztosítani.

Az épületbejárással egybekötött ünnepélyes átadáson Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere mondott köszöntő beszédet, ezt követően dr. Tóthné Gróf Ágnes projektmenedzser röviden bemutatta a gyakorlóhely funkcióit, majd dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök megáldotta az épületet.