Ünnepélyes keretek között adták át a „Balkán Kulcsát” Mórahalmon

345
A Kolo Szerb Kulturális Központ 2019. március végén nyitotta meg kapuit, az elmúlt évek során pedig számos kulturális, hitéleti, társadalmi és gazdasági eseménnyel hirdette a nemzetek közötti összetartozást, a határtérségben élők kapcsolatát. Alapítása óta mintegy hatvan nemzetiségi programon több ezer Szerbiából érkezett vendég kereste fel az intézményt.
A „Balkán Kulcsát” Mórahalom Város Képviselő-testülete a központ megnyitása alkalmából alapította, a vándorkulcs pedig a közös akarat, a közös gondolkodás jelképe lett. A város önkormányzata és az Egy-Másért Egyesület ezzel kíván minden évben egy szerbiai települést, egyesületet támogatni, a „Balkán Kulcsa” birtokosa így egy esztendőn keresztül kulturális, gazdasági, társadalmi és hitéleti értékeinek Mórahalmon történő bemutatásával erősíti a nemzeteink közötti kapcsolatot. A vándorkulcsot első ízben Nagybecskerek város kapta meg, majd Szabadka, tőlük pedig Újvidék képviselői vehették át a szombati ünnepi eseményen.
A program kísérő rendezvényeként a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe került deszki aranyhímzés élő hagyományát bemutató kiállítást Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere és Brczán Krisztifor, a deszki „Bánát” Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg. Majd az Életadó Forrás Kápolnában megtartott istentisztelet, vecsernye alkalmával Krunity Demeter mórahalmi lakos ikon-adományainak felszentelésére is sor került.
A „Balkán Kulcsa” átadó ünnepségen Szabadka képviselője visszaadta a nemzetek barátságát jelképező kulcsot Mórahalom polgármesterének aki ünnepi beszéde után továbbadta azt az Újvidékről érkezett vendégeknek. A ceremóniát követően a Nera Művelődési Egyesület néptáncosai, valamint a Szabadkai Zeneiskola hagyományosének-tanszékének növendékei és harmonikása adott színes műsort.