Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

1056

Május 25-től karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára – jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Ismét helyreállt a határforgalom Szerbia és Magyarország között. A szerb és a magyar állampolgárok ma délelőtt 10 órától újra szabadon átléphetik a szerb-magyar határt anélkül, hogy karanténkötelezettség várna rájuk – jelentette be ma a röszkei határátkelőhelyen Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szerbia egyébként már pénteken megnyitotta határait. A mai sajtótájékoztatón ott volt még Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős miniszter és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. A sajtótájékoztatón elhangzott, a járványhelyzet javult, mindkét ország sikeres volt a járvány elleni küzdelemben. Ez tette lehetővé a határnyitást.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A mai naptól lehetővé tesszük, hogy szerb és magyar állampolgárok szabadon közlekedhessenek Magyarország és Szerbia határán. Ez mit jelent praktikusan? Ez azt jelenti, hogy szerb állampolgárok beléphetnek Magyarország területére karanténkötelezettség nélkül, és mindazok a magyarok, akik Szerbiából jönnek Magyarországra, szintén karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza.”

Hozzátette ez egy fontos lépés, mivel ezáltal lehetővé válik, hogy a határ másik oldalán élő családtagok végre találkozhassanak egymással, ami a vajdasági magyarság szempontjából különösen fontos.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy ez a döntés az országok gazdaságai számára is jelentős. „Ez a határnyitás szimbolikus, és megerősíti azt, hogy Szerbiának az Európai Unióban van a helye, Szerbiával az EU sokat nyerhetne”- tette hozzá Szijjártó Péter.

Forrás: Pannon RTV