A 39. Magyar Sajtófotó Pályázat anyagából rendezett Sajtófotó Kiállítás érkezett meg Sándorfalvára, melyet november 28-án nyitottak meg. A pályázat és a hozzá kapcsolódó kiállítás több mint harminc éve a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléje. A nyílt pályázatra amatőr és hivatásos fotográfusok egyaránt beküldhették képeiket, amelyeket évről évre tekintélyes magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri bírál el. A díjazott képekből illetve a kiállítás rendezője által a pályázatra beérkezett egyéb fotókból összeállított kiállítás minden évben sok látogatót vonzó érdekesség, amely hagyományosan először Budapesten tekinthető meg. A kiállítás több mint 250 képpel érkezett meg Sándorfalvára, ami a kültéri elhelyezésnek köszönhetően biztonságosan mutatja be a tavalyi év legjobb, legérdekesebb sajtófotóit.

A szemerkélő eső ellenére is sokan voltak kíváncsiak a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitójára, amelyet advent első vasárnapján tartottak Sándorfalván. Évekig Szegeden is látható volt, 2015 óta azonban nem hozták el Csongrád-Csanád megyébe. Az, hogy idén visszatérhetett, a sándorfalvi fotóriporternek, Török Jánosnak köszönhető, aki az önkormányzat támogatásával szervezte meg, hogy a Pallavicini Kastély kertjében legyen látható.

Sándorfalva két kiváló fotóriportert is adott az országnak, Németh György ugyan időközben elköltözött a településről, Török János azonban még most is itt él. Gajdosné Pataki zsuzsanna polgármester elmondta, az említett két fotós és a többi fotóriporter munkáikon keresztül megtanítanak bennünket másképp látni.

– Frankfurtban, Párizsban, Tel-Avivban, Torinoban és Pomázon ültünk egyszerre a gép előtt, így értékeltük a beérkezett pályaműveket – mesélte.

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakágának elnöke szintén részt vett a megnyitón. Elmondta, a kiállításhoz készült egy könyv is, amelyben a kiállítási anyagnál több kép is helyet kapott. A kiadvány megvásárolható a Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtárban.

A 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás január 12-ig lesz Sándorfalván, a szabadtéri tárlat ingyenesen tekinthető meg.

Fotó: Kuklis István