Újabb kerékpárúttal fog gazdagodni Mórahalom. Az új szakasz építését idén kezdik el és a tervek szerint a jövő évre fejeződik be a kivitelezése. A készülő kerékpárút a város déli külterületi részét köti össze Kissorral. Az 5511-es főútvonal mentén fog épülni a valamikori kisvasút nyomvonalát követve.

Mióta megnyílt az Ásotthalom – Királyhalom közötti határátkelő, azóta megnövekedett ennek a szakasznak a gépjármű forgalma. Ennek következtében vált célszerűvé kivonni az úttestről a kerékpárosokat és egy önálló sávra terelni őket. A projektet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából támogatják. Már aláírták a kivitelezési szerződést a kerékpárutat építő céggel és hivatalosan is átadták a munkaterületet. A kerékpárútnak már van egy meglévő szakasza, ami a Kissori és a Röszkei út kereszteződésétől indul. Ennek a már meglévő szakasznak a felső burkolatát is ki fogják cserélni.

Az új négy kilométeres kerékpárút szakasz a település belterületi határától indul majd, amely teljesen önálló pályatesttel fog bírni. A műúttól egy árok választja el, tehát a kerékpárosok teljes biztonságban, elszeparáltan tudnak majd közlekedni ezen a kerékpárúton.

A kerékpárút 2 és fél méter széles lesz tehát lehetőség nyílik rajta a kétirányú forgalomra. Az épülő szakaszon két kerékpáros pihenőhelyet is elhelyeznek majd a kivitelezés során. A teljes beruházás 500 millió forint értékű. A projekt véglegesen a jövő évre fog elkészülni.

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat egy komplett kerékpárút stratégiában gondolkozik, ami az egész megye területét lefedi. Nagyon sok helyen épült már az elmúlt időszakban kerékpárút, de vannak még hiányzó szakaszok.

Jelen útszakasz, mely Mórahalmot Ásotthalommal köti össze, a megyei operatív programból, a megyei önkormányzat konzorciumi partnerségében készül a következő hónapokban. Egy későbbi, például határon átnyúló program segítségével egészen az ásotthalmi határátkelőig is el lehetne jutni kerékpárúton – avat be a megyei önkormányzat terveibe az elnök.  Továbbá van még egy hiányzó rész a térségben: a már sokat emlegetett domaszéki átjáró, ami az autópálya fölött húzódna. Már csak ez a két rövid szakasz hiányzik, hogy Szeged és Szabadka kerékpárúttal legyen összekötve. A jövőben a megye közgyűlése azon dolgozik, hogy ez a régóta várt terv megvalósulhasson – mondta Gémes László.