Zsombón, helyi korlátozó intézkedéseket továbbra sem vezet be, a település polgármestere.  A május 4-től érvényben lévő kormányrendelet alapján a zsombói lakosokat leginkább a következő intézkedések érintik.

Az idősek 9-12 óra közötti vásárlási idősávja megmarad. Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat. Akinek szükséges továbbra is kérheti a zsombói önkormányzat segítségét a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban és az ebéd házhoz szállításában a +36 30 580-4232-es és a +36 30 824-6248-as telefonszámokon.

Mindenki viseljen maszkot, illetve takarja el a száját a tömegközlekedésben és a boltokban, valamint tartsa be a 1,5 méteres távolságot. Az önkormányzat tud mosható maszkot biztosítani. Igényüket a +36 30 580-4232-es és a +36 30 824-6248-as telefonszámok valamelyikén jelezhetik és házhoz viszik a maszkot.

Négy egyetem orvostudományi karának összefogásában reprezentatív tesztelés kezdődik az országban, ami választ ad arra, az ország körülbelül hány százaléka eshetett át a betegségen. Erre Zsombón is sor kerül, május 3-án, vasárnap. A Központi Statisztikai Hivatal által véletlenszerűen kiválasztott személyek névre szóló meghívót kaptak levélben. A polgármester kéri őket, vegyenek részt az önkéntes tesztelésen, segítve ezzel a járványügyi szakemberek és a kutatók munkáját, mindannyiunk egészsége érdekében.

A rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Sajnos ez érinti a Zsombói Falunapot is, ami így az idei évben elmarad.

A vallási közösség szertartása, a polgári házasságkötés és a temetés megtartható, de ezek során is biztosítani kell a védőtávolság megtartását, kivéve a házasuló felek között. István atya tájékoztatása szerint Zsombón május 9-én, szombaton estétől újra lehet nyilvános, a nép részvételével bemutatott szentmiséket tartani. Az atya arra kéri a testvéreket, hogy ideiglenesen a 60 év alattiak lehetőleg a szombat este 6 órás szentmisére menjenek, a 60 év felettiek pedig a szokásos, vasárnapi 11 órás szentmisén vegyenek részt.

Fontos tudni, hogy ezek a szabályok nem ajánlások, hanem mindenkire nézve kötelezőek. Szabálysértést követ el az, aki ezeket a védelmi intézkedéseket vagy a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokat megszegi. A szabálysértés megállapítása esetén a rendőrség pénzbírságot szabhat ki.

Magyarország egész területén meg lehet tartani a sportrendezvényeket nézők nélkül, zárt körülmények között. A sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Az egészségügyi alapellátás (felnőtt- és gyermek háziorvosi, fogorvosi és védőnői ellátás) és szakellátás is fokozatosan újraindul. Ennek részleteiről háziorvosaik tájékoztatják Önöket.

Májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről később dönt a kormány.

A Zsombói Bóbita Bölcsőde és a Nefelejcs Katolikus Óvoda továbbra is rendkívüli szünetet tart, de 5 fős csoportokban ügyeletet biztosít azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei munkavégzésük miatt nem tudják másképp megoldani a gyermekfelügyeletet. Az ügyelet iránti igényt a szülőknek ezentúl is az intézményvezető felé kell jelezniük telefonon vagy elektronikus levélben.

A Polgármesteri Hivatal is a veszélyhelyzet kezdete óta kialakított rendben működik, azaz telefonhívást, elektronikus levelet, papír alapú kérelmet (az épület oldalán lévő postaládába bedobva) fogad, de személyes ügyfélfogadás még mindig szünetel.