A Széchenyi 2020 program keretében Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás 3,852 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Mórahalmi és Kisteleki járásban, illetve Domaszék és Szatymaz településeken, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” elnevezésű projekt megvalósítására.
A beruházás összesen 4,293 milliárd forintból valósul meg, melyet 89 %-ban az Európai Unió, a fennmaradó részben pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási
összegéből a Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása részesül a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével. A projektterületen működő 14 települési önkormányzat a Társulás tagjaként jelen pályázati konstrukció keretében fejlesztést valósít meg.

A projekt keretén belül 7 db újrahasználati csarnok épül (Kistelek; Forráskút, Domaszék, Ruzsa, Szatymaz, Újszentiván, Zsombó).

Mórahalmon 1200 tonna/év kapacitású válogatómű épül és a meglévő átrakó állomás, valamint a bálatároló szín fejlesztése valósul meg. A tervezett új válogatómű egy 1650 m2-es csarnoképület, melyből 150 m2 szociális épületrész, mérlegkezelő helyiségekkel, irodákkal, szociális blokkal, valamint hulladékválogatósori technológiával kerül kialakításra.
A fejlesztés eredményeként az elkülönítetten gyűjtött hulladék mennyisége növekedni fog a gyűjtőedények és járművek használatbavételével. A projektterületen az egységes színvonalú
szolgáltatás megvalósítása, valamint a napi működés zavartalan ellátása érdekében gyűjtőedényzet, 26 jármű, illetve 9 mobil és rakodógép beszerzése tervezett.

A borítókép illusztráció. (Forrás: www.napi.hu)