Ruzsa adott helyet október 13-án „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című országos mintaprojekt terepbejárással összekötött sajtótájékoztatójának.  A beruházás eredményeként Ruzsán vízvisszatartó létesítmények, rekreációs célokat is szolgáló tavak jöttek létre.

A 2017-ben indult LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással tudjanak alkalmazkodni az egyre gyakoribbá váló aszályok és villámárvizek problémájához. A projekt keretében a partnerek azért dolgoznak, hogy a hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

A projekt fő célja mellett természetes vizesélőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, illetve rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára. A Homokhátságon fekvő Ruzsán mára a víz ritka kinccsé vált, az egyre szárazabb tájban a belvízelvezető csatornák is sok éve üresek. A településen a természetes felszíni vízkészlet hiányával és a talajvíz süllyedésével kell szembenézni, amit az egyre melegebbé és szárazabbá váló éghajlat tetéz.

Ebben a helyzetben minden csepp víz számít: a szennyvíztisztítóból kikerülő napi átlag 150 m3 tisztított szennyvíz, valamint az új ivóvíztisztítóból elfolyó 10-20 m3 /nap technológiai víz is értékes erőforrás. A LIFE projektben mindkettő visszatartására készült megoldás. A szürkevizeket többé nem engedik elfolyni a csatornába, hanem egy-egy kis tóba gyűjtik össze, majd egy második medencébe juttatva beszivárogtatják a talajba. Emellett egy kisebb belvízelvezető csatornára egyszerű, fából épült zárások kerültek, hogy ha mégis beköszöntene egy csapadékosabb időszak, a víz ne folyjon el a területről, hanem a parti legelőn terüljön szét.

A sajtótájékoztatón Sánta Gizella polgármester mellett felszólalt Dr. Dukai Miklós, önkormányzati helyettes államtitkár a Belügyminisztérium részéről, Kerpely Klára éghajlatvédelmi szakértő a WWF Magyarország Alapítvány képviseletében és Dr. Balatonyi László, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a Ruzsán megvalósult beruházások mérföldkőnek számítanak Magyarországon és kiváló mintaként szolgálnak más önkormányzatok számára a jövőben. Az utóbbi évszázadokban ugyanis arra helyzetük a hangsúlyt, hogy elvezessük a vizet, napjainkban azonban ennek épp az ellenkezőjére van szükség: hazánkban először a homokháti településen valósulhatott meg ilyen, vízvisszatartásra irányuló fejlesztés.

Az eseményen a Ruzsai Gazdakör elnöke is megjelent, aki azt mondta: már a homokháti gazdák körében is elindult a párbeszéd, hogyan lehetne a vízhiánnyal megküzdeni, a szemléletváltás elindult. Vass Tibor hozzátette, következő lépésként a WWF Magyarországgal együttműködve felajánlották saját területeiket hasonló, vízvisszatartásra alkalmas beruházások megvalósítására.

Fotók: Fodor Szabolcs és Móra-Net TV