A Szeged-Csanádi Egyházmegye a területén élő hívő közösség lelki gondozása mellett kiemelt figyelmet fordít az épített örökség védelmére: templomok, plébánia épületek állagának megóvására, felújítására.

Tizennégy település templom felújítása kezdődhetett meg az utóbbi időszakban a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével az egyházmegyében. A projekt benyújtása és a támogatási okiratok beérkezése között eltelt hosszú idő alatt jelentősen emelkedtek az építőanyag árak, így a pályázat sikeres megvalósításához plusz források bevonására volt szükség.

A programban szerepel a zsombói Kisboldogasszony, a pusztamérgesi és a sándorfalvi templom is. Ezek mellett a megyében több másik templom is megújul, így az ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya, a mindszenti Mindenszentek, a kunágotai Szent Imre-templom, az almáskamarási Szent Vendel, a pitvarosi, a királyhegyesi, a klárafalvai Szent Kereszt, , a mezőkovácsházi, a dombiratosi, a nagykamarási katolikus és a medgyesbodzási Szent István templom is.

A sándorfalvi Szűz Mária Szent Neve templom kívül-belül megújul. A felújítás során megoldják a főfalak talajnedvesség elleni szigetelését, a régi homlokzat helyett új szellőző vakolatot visznek majd fel. A mészkőlábazatot is teljesen felújítják, illetve egy új festést kap a homlokzat.  Az elektromos hálózat is megújul, valamint a nyílászárok cseréje is megtörténik. A hívők számára megoldott lesz az akadálymentes közlekedés is. A templom tetőszerkezete is újításon fog átesni. A külső térrendezés mellett a stációkat is felújítják. Belülről az állmennyezet részleges javítása zajlik majd, valamint másfél méter magasságig a vakolat is újra lesz festve.

Szűz Mária Szent Neve templom, Sándorfalva

A templom felújításának ideje alatt a Széchenyi Ifjúsági és Közösségi Központ, rövidebb nevén a SZIKK ad helyet a szentmiséknek. A misék ideje nem változott, tehát szombaton este 6 órakor és vasárnap délelőtt 10 óra 30 perckor tartják a szentmiséket. Az épület fél órával a misék kezdete előtt már kinyit, így a hívők már akkor is elfoglalhatják helyeiket.

A fejlesztések Magyarország Kormányának Vidékfejlesztési programjából, mintegy 575 millió forintból valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye 250 millió forintos támogatása segítségével valósulnak meg. A településenként változó, 10-15 %-os önrészt a plébániák és az egyházmegye együttesen biztosítja.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a mintegy 1 milliárd forint összértékű templom fejújítási projektje során nem csak megszépülnek az épületek, hanem – a pályázati felhívásnak megfelelően – a fenntartási költségek is jelentősen csökkennek. Mindez megújuló energiahasznosító berendezés, elektromos áramot termelő napelemes rendszer telepítésével alakítható ki.

A kiemelt kép archív fotó.