A március 15-ei hosszú hétvégén kifejezetten nagy látogatottsággal számolt a mórahalmi Mini Hungary Park: mindhárom napon nagyjából 130 fő jött el a makettparkba.

Az új szezonban két olyan makettet is megtekinthetnek már a látogatók, melyekre eddig még nem volt lehetőségük – legalább is jelenlegi formájukban nem. Ezek közül az egyik a Kecskeméti Katona József Színház, melynek a téli időszakban megújult a tetőszerkezete.

A másik pedig a szabadkai városháza épülete. Ez tavaly augusztus végén már kikerült, viszont akkor még nem volt rajta a tetőanyagán lévő aprólékos festés. Tehát a makett rekonstrukciója mostanra valósult meg teljesen.

Ezek mellett a mórahalmi Mini Hungary Park igen meghatározó fejlesztéseknek néz elébe a jövőben is, ugyanis 2018 végén sikerült elnyernie a „Mini Hungary Park látogatóbarát fejlesztése” című pályázatot, amelynek keretei között teljes megújuláson fog keresztül menni.

A fejlesztések roppant sokrétűek, szinte mindenre kiterjednek. Teljes átalakításra kerül sor az intézményben: kezdve a külső környezet megújulásával, a vízrendszer korszerűsítésével, új kültéri megvilágítással, amely a későbbiekben lehetővé teszi akár az éjszakai látogatást is. Ezenkívül olyan kulturális és oktatási célokat szolgáló objektumokkal fog gazdagodni a park, mint például amfiteátrum és erdei domboldal.

Minden makett környezete megszépül, valamint korszerű, interaktív információs táblával lesz felszerelve. A tervek között a teljes pinceszint átalakítása is szerepel, ami egyrészről megmarad restaurációs műhelynek, ugyanakkor interaktív térként is fog funkcionálni, ahol modern körülmények közötti filmvetítés is biztosított lesz.

A park teljes arculatfrissítésen megy keresztül, továbbá minden igényt kielégítő, színes múzeumpedagógiai tartalmakkal lesz felruházva a különféle szakvezetésektől kezdve a korabeli ruhák viseléséig bezáróan.  Figyelve a kor igényeire az idelátogató vendégek a továbbiakban digitalizálva is tudják majd használni a különböző témájú vezetőfüzeteket, gyerek és felnőtt kvízekkel tesztelhetik majd tudásukat tableteken keresztül.

Eme nagyívű fejlesztési célok tükrében elmondható, hogy a makettpark eddig nem látott modernizációs átalakulásokon fog keresztül menni. Mindezek megvalósulásával egy minden korosztály számára értéket és szórakozást biztosító, fiatalos, ugyanakkor mégis érett, élő s lüktető élménypark kerül kialakításra, amely helyszín méltó módon fog felkerülni az ország turisztikai térképre.