Március huszonharmadika, a lengyel–magyar barátság napja alkalmából Teleki Pál, Magyarország egykori miniszterelnöke előtt tisztelegtek a mórahalmi Tóth János szakképző iskola diákjai, tanárai és vendégeik. Az ünnepi kiállításmegnyitón a két nemzet himnuszának elhangzása és Biacs Balázs néptáncprodukciója után Angyalné Kovács Anikó, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Nógrádi Zoltán szólalt fel. Mórahalom polgármestere beszédében elmondta, családjának fele lengyel, Teleki Pál első kormányzása idején érkezett lengyel dédnagyapja  hazánkba.

Mórahalomnak szép emlékei vannak az ide menekülő, majd letelepedő lengyelek kapcsán, szeretett szereplői lettek a település történetének. És bár manapság a nagypolitika bizonyos kérdéseiben különbözőek az álláspontjaink, soha és senki nem állhat ezen barátság útjába.

Az esemény egyik illusztris vendége, Biernacki Karol, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja nagy örömmel érkezett a rendezvényre, ahol arról beszélt, hogy a közös múlt, a hasonló kultúra összeköt bennünket.

– Egy átlag lengyel egy magyar génnel születik. Ebbe bele van kódolva a magyarok iránt érzett feltétel nélküli szimpátia, barátság. Ezt a kapcsolatot őrizte, táplálta Teleki Pál is, és tesszük ezt mi is.

Elfogadta a szervezők meghívását Dr. Jeney László, a gödöllői Teleki Pál Egyesület elnöke, aki stábunknak elmondta, szervezetük küldetése, hogy a hasonló rendezvényeken megjelenjenek.

– Gödöllőn valódi Teleki-kultusz alakult ki, maga a politikus nagyon szerette a várost, a sírja is ott található. Teleki két ízben tett óriási gesztust a lengyelek felé. Az 1920-as években, amikor a szovjetek megtámadták Lengyelországot, segítséget küldött nekik, majd amikor a náci Németország lerohanta a lengyeleket, szintén a kezét nyújtotta feléjük, tömegével érkeztek hazánkba a menekültek.

Angyalné Kovács Anikó televíziónknak adott interjújában elmondta, lassan hagyománnyá válik, hogy iskolájuk megünnepli a lengyel-magyar barátság napját, most éppen egy látványos Teleki Pál kiállítással.

– Ezt a tartalmas anyagot Mikó Valér kollégám gyűjtötte össze. Vannak itt könyvek, fotók, informatív roll-lapok. Ami különösen izgalmas a diákok számára, hogy néhány tárgyat kézbe lehet venni, a köteteket lehet lapozgatni. Az interaktív kvíz során pedig számot adhatnak tudásukról.

Az iskola lehetőséget biztosít rendhagyó történelemórákra a témában, a honlapjukon jelentkezhetnek az érdeklődő intézmények.