Elszabadultak az építőanyagok árai, amelyek jelentősen megdrágították volna Sándorfalva új piacának építési költségeit. Épp ezért újragondolják a terveket, és csak ezután indulhat a beruházás.

Háromszázmillió forintot nyert két évvel ezelőtt Sándorfalva arra, hogy barna mezős beruházásban felújítsa a piacterét, az Ady Endre és az Árpád utcai közötti területet, eltüntesse a romokat a Futura területéről és összenyissa a területet a Kastélykerttel.

Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester elmondta, hogy az eredeti terveket hétszázmillió forintból lehetne csak megvalósítani, arra pedig nincs lehetőség, hogy az önkormányzat magára vállalja a különbözetet. Ezért a tervek átdolgozásra kerülnek, vagyis megpróbálják csökkenteni a költségeket.

Ezeknek az újragondolásoknak része lehet az is, hogy a Futura területén található palatetős vasszerkezetes épületből a tartópilléreket hasznosítani fogják. Más lesz a piaccsarnok kialakítása is. Természetesen arra mindvégig odafigyeltek, hogy az eredeti kiírásban szereplő úgynevezett indikátoroknak megfeleljenek az átdolgozott tervek.

– Reméljük, sikerül úgy átalakítani mindent, hogy beleférjen az építkezés az eredetileg megnyert támogatásba. Mielőtt bárki azt gondolná, a mi hibánkból tartunk itt –mert húztuk az időt–, nem! Nem erről van szó. Be kellett tartani az eljárási szabályokat, a közbeszerzési kiírásokat, a határidőket. Nem vállalhattuk fel az önkormányzattal, hogy elindulunk egy pályázaton, az nem nyer, és közben meg kifizettünk egy kisebb vagyont a tervezésre. Miután megnyertük rá a pénzt, utána rajzoltattuk meg az engedélyhez szükséges terveket, majd kiírtuk a közbeszerzést. Csakhogy az építőiparban elindultak az egekbe az árak – magyarázta a polgármester.

Most a beruházás ott tart, hogy újabb testületi döntésre várnak. Ha egyetértenek a képviselők a szükséges módosításokkal, akkor valószínűleg tavasszal elkezdődhet az építkezés. Az árusok és a vevők is ragaszkodnak a jelenlegi piac helyéhez, ezért szeretnék a lehető legrövidebb idő alatt, és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel felújítani azt.

Forrás: Sándofalvi Kisbíró