Június 29-én nyolcadik alkalommal rendeztek Ruzsán néptáncfesztivált, ahol szegedi, mórahalmi, makói, üllési, bácsfeketehegyi és ruzsai táncegyüttesek léptek színpadra. A fesztivál alatt kézműves vásár és ingyenes foglalkozások várták az érdeklődőket.

– Próbálunk minden évben valami újat kitalálni, így a rendezvény napjára eső Péter-Pál napja alkalmából Arató Néptáncfesztivál lett az idei találkozóból – mondta a szombaton nyolcadik ruzsai néptáncfesztivált megszervező Homoki Csűrdöngölő Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke, Kügler Eszter.

– A cél kezdettől fogva az volt, hogy a környékbeli néptánccsoportok megmutathassák egymásnak tudásukat, és bemutatkozhassak egymásnak – tette hozzá Hajdúné Nagy Daniella, az egyesület gazdasági titkára.

Míg egymás után futottak be a csoportok, néhány gyerek kézműves foglalkozással múlatta az időt. Köztük volt a legfiatalabb táncos, a rendkívül bőbeszédű, hat és féléves Mihalecz Dominik, aki elárulta, eddig az öttömösi óvodába járt, de szeptembertől iskolás lesz.  – Én is fel fogok lépni – jelentette ki büszkén. – Szeretem nagyon a népzenét, és az is tetszik, hogy mindig ritmusra jár a lábam – mondta.

A Tömörkény téren, a Móra Ferenc Művelődési Ház szabadtéri színpadán egymás után végeztek a táncosok a színpadbejárással. Míg a sorukra vártak, néhányan jót kortyoltak egy üveg hideg sörből. – Egy kicsit kell néha inni, attól jobb lesz az ember mozgása. Egy fröccs, vagy sör rendben van, de tudni kell hol a határ, mert előfordult már, hogy túltöltekeztünk. Ezt szerencsére csak mi tudtuk, a közönség nem – mesélte az egyik táncos.

Az előadásban közreműködött a szegedi Hatetudnád Tánccsoport, a Délikert Napsugár Táncegyüttes, a Bácsfeketehegyi Táncegyüttes, a Mórahalom Néptánc Egyesület, a makói Maros Néptáncegyüttes Möttykettő csapata, az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a vendéglátó ruzsai Csűrdöngölő Néptáncegyüttes. Az esten a Kender Zenekar muzsikált.

Forrás: delmagyar.hu