Tanács Ildikó egy leharcolt, de igen strapabíró és megbízható Lada Nivával járja Zákányszék külterületét. Tősgyökeres zákányszéki, jól ismer minden dűlőt és földutat. Elmondta, hogy 14 évvel ezelőtt tanyafelelősként kezdte a munkát egy kismotorral, aminek a kis, tömör kereke gyakran úgy elakadt a homokban, hogy alulról is jól meg tudta figyelni a növényzetet. A Lada Niva sokkal komfortosabb. Zákányszék tanyavilága három körzetből áll, Ildikóé az egyes számú, 50-60 emberre néznek rá rendszeresen.

– Megnézzük, van-e otthon elég tűzifa, ivóvíz, kell-e menni bevásárolni. Nem mindenki kér ebédet, van, akinek csak a vérnyomását mérjük meg, és olyan ellátott is akad, aki semmit nem kér, csak a társaság hiányzik neki, és örül ha valaki rányitja az ajtót – magyarázta.

Első megállója Módra Ferencné Eta néninél van. A 88 éves néni ellátja magát, csak a vérnyomását méri meg Ildikó. Következő állomása Németh Józsefné Marika. Jót beszélget a falugondnokkal, nincs is szüksége semmire. Elmesélte, hogy ilyen karácsonya még nem volt: mindennap telt ház volt nála.

Marika néni szomszédja, Rutai István és családja néhány percnyi autózásra lakik. A legkisebb, két hónapos Anna éppen ébredezett, Virág, aki hétfőn nemrégiben ünnepelte a harmadik születésnapját, a szekrény mögül leskelődött. A tanyagondnoknak itt csak annyi a dolga, hogy óvodába vigye Virágot, vagy kihozza hozzájuk a védőnőt, ha kell.

Ildikó a látogatásokat azzal a gondolattal zárja, hogy ehhez a munkához leginkább elhivatottság szükséges.

Forrás: delmagyar.hu