Százéves tanyaépületet újítottak fel Mórahalmon

523

A népi építészeti értékek megőrzése volt a célja annak a beruházásnak, amelyet szombaton mutattak be Mórahalmon. A Bivalyrezervátum közelében álló Vér tanyát újíttatta fel és adta át az önkormányzat, a Kulturális Örökség Napja rendezvénysorozat részeként. A város számára értékes, egyedi védelem alatt álló épületről van szó, amit az utolsó pillanatban mentettek meg az enyészettől.

Csányi László alpolgármester elmondta, Mórahalom kiterjedt tanyavilággal rendelkezik, köszönhetően annak, hogy a 19. század közepén egyre markánsabban áramlottak ki a Homokhátságra az alsóvárosi családok.  Hozzátette, sajnos egyre kevesebb ilyen tradicionális épület van, ami fennmaradt, így azzal, hogy egy ilyet bemutathatóvá tettek az utókornak, a paraszt családok előtt is tisztelegnek.

Dr. Nyári László, az Alsótanya Kulturális, Művelődési és Turisztikai Egyesület elnöke az átadáson elmondta, a tanyasi élet népszerűsítése, a szokások ápolása kiemelt céljuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy elődeink praktikus és takarékos életet éltek, a száz éves épület kicsi ablakai, vastag falai, az építőanyagok, a szalma és az akácfa mind ezt bizonyítják. Az egyesületi elnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban,  hogy a civil szervezetek közösségi térként használhatják majd a házat.

Császár István, a  Vér család leszármazottja köszönetet mondott a tanya felújításáért és hasznosításáért, mint fogalmazott, régi álmuk vált valóra ezzel.

A rendezvény végén Kopasz István mórahalmi plébános megszentelte a száz éves épületet.