Röszkén is megtörténtek a szükséges intézkedések a veszélyhelyzetre való tekintettel. A művelődési ház is bezárta kapuit, semmilyen rendezvény, foglalkozás vagy családi esemény nem rendezhető meg egészen a korlátozások feloldásáig.

Borbásné Márki Márta polgármester elmondta, hogy a szociális szolgáltató központ dolgozói már az első pillanattól fogva helytállnak az idősek ellátásában, biztosítják továbbra is a szociális étkezésüket, megkapják a házi segítségnyújtást és minden szükséges ellátást. A konyha is működik, hiszen az étkeztetés is kötelező önkormányzati feladat, amit a járvány idején is biztosítaniuk kell. Az ehhez szükséges egyszer használatos műanyag edényzetet térítés nélkül önkormányzatuk biztosítja az intézményi étkeztetést kérőknek.

Az óvoda és a bölcsőde nem zárt be, hiszen adódhatnak olyan nehéz élethelyzetek, amikor a kisgyermek felügyeletét a szülők nem tudják biztosítani. Természetesen csak indokolt esetben fogadják a gyermekeket és csökkentett létszámmal működhet ez az intézmény is.

Az iskolás korú gyermekek már közel egy hónapja digitális oktatás formájában sajátítják el az ismeretanyagot, ami valljuk be, nem kevés türelmet és figyelmet igényel a szülőktől is – mondta  el a polgármester.

A polgármester kéri, hogy a hivatalban történő ügyintézés kapcsán elsősorban az elektronikus úton történő ügyintézést válasszák, vagy hívják telefonon munkatársaikat, (központi számuk: 06-62-573-030) akik megfelelő útbaigazítást adnak a további teendőkre vonatkozóan.

Borbásné Márki Márta kéri, ha tudomásukra jut nehéz helyzetben lévő idős ember vagy család, aki segítségre szorul azt, jelezzék felé, minden nap dolgozik, elérhető a polgármesteri hivatalban az alábbi polgarmester@roszkenet.hu e-mail címen, valamint a 06-62-573- 032-es vagy a 06-70-313-99-24-es telefonszámokon.

A polgármester arra kér mindenkit, hogy  minél kevesebbet mozogjanak a közterületeken, csak a legszükségesebb beszerzésekre vonatkozóan hagyják el az otthonukat, ez a korlátozás az idős korú emberekre hatványozottan indokolt! Védjék, óvják idős családtagjaikat, hozzátartozóikat, hiszen tudják, hogy a vírus rájuk a legveszélyesebb!

A röszkei játszóterek sem látogathatóak, a jó idő beköszöntével ezt nagyon nehéz lesz betartani és betartatni, kérik a szülők együttműködését és segítségét ebben is, ne engedjék a gyermekeiket a játszóterekre és a szabadtéri játszóhelyekre, közterületekre sem! Ez vonatkozik a Szent Antal térre, a grundfoci pályára és a sportpályára is.

A röszkei piacot nem zárják be, de határozottan kérik a piacon tartózkodó árusokat és vásárlókat egyaránt, hogy viseljenek szájmaszkot és kesztyűt. Táblákkal is jelezni fogják a piac területén, hogy szájmaszk és kesztyű viselése az ott tartózkodóknak kötelező. Aki nem használ védőeszközt nem árusíthat és nem vásárolhat a kispiac területén!