Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere kifejtette, hogy egyaránt uniós és kormány által kiírt pályázatokon is jól szerepelt Zsombó az elmúlt időszakban. Sokminden felépülhetett, de a „humán oldalról” nézve is több közösségi projekt valósult meg, például a szabadtéri színház.

A lakosság legnagyobb részét érintő beruházás egy Foráskúttal közösen megvalósított kerékpárút kialakítása volt. Ennek az adminisztratív lépései a következő hetekben fognak záródni, de maga a kerékpárút már elkészült, a lakosság birtokba is vehette.

Ami a településen belüli utakat illeti, több utcarész is új aszfaltot kapott, például az Alkotmány utca és a Gárdonyi utca. A polgármester elmondta, hogy az utcák felújítása a legnagyobb feladat, hiszen a régi aszfalt élettartama végéhez ért, és így egyszerre nagyon sok úttal adódnak problémák.

A másik olyan nagyobb beruházást ugyan a lakosság közvetlenül nem érzékeli, mégis környezettudatosabban és energiatakarékosabban tudják működtetni a zsombói intézményeket. Sok helyen gyakorlatilag lenullázódnak a fűtési költségek és az eddig hiányzó klimatizálást is megoldották.

A bölcsőde 40 férőhelyes kapacitása 52-re bővült. Gyakorlatilag már majdnem kész a beruházás, az eszközbeszerzés zajlik éppen. Az intézmény februártól már fogadja is a legkisebbeket.

A Magyar Falu Programon két nyertes pályázatról számolt be Gyuris Zsolt: megújul a közösségi ház, a másikból orvosi eszközöket szereznek be.

Nagy hangsúlyt fektetnek a testvértelepülésekkel való jó kapcsolat ápolására is. Rendszeresen látogatnak el Zsombóra ezeknek a településeknek a lakói, így ez jó lehetőség arra, hogy itt élőkkel megismerkedjenek.

A vízmegtartási projekt is komolyabb beruházást jelent Zsombón. A pályázatot újra kellett tervezni, mivel a kivitelezés az eredeti összeg duplájába került volna. Most a víztározó méretét kisebbre vették, s a polgármester reményei szerint ez a pályázat jövőre pozitív elbírálás alá kerül.

A település közepén lévő parkerdő fejlesztése leaderes pályázatból valósul meg. A park 95%-ban önkormányzati, 5%-ban magántulajdonban van. Sajnos az utóbbi fél nem járult hozzá a munkálatokhoz, így itt is újabb kört kellett megtenni a sikeres pályázatbeadáshoz. Az elbírálása ebben az esetben is tavaszra várható.

A település központjában kiépül még egy kisebb park, és ezzel egy időben a hivatal is minimálisan átalakul, hiszen áthelyezik annak főbejáratát.

A zsombói templom burkolata és a homlokzata is megújul. Tulajdonképpen most válik kerekké a templom arculata. A polgármester derűsen jegyezte meg, hogy a felújítás alatt a hittanteremben, szabadtéren, a közösségi házban, de még a polgármesteri hivatal házasságkötő termében is tartottak miséket.

A jövőben több energiát szeretnének fordítani a település komfortosabbá, élhetőbbé tételére. Ilyen feladat lesz a említett parkerdő, amely ha elkészül hosszú távon fogja szolgálni a lakosságot. Az utcákat is fásítani fogják, főleg az Andrássy utat. Felmérik majd a lakossági igényeket ezzel kapcsolatban.

Az önkormányzati választások után a régi testületből 3 személy maradt, s 4 úgy szereplő érkezett. Most friss a lendület, amely a mindennapi munkában is érződik. Sok ötlet elhangzik, így optimisták a jövőre nézve.

A teljes beszélgetést 2019. december 31-ei adásunkban nézhetik meg.