Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere már korábban is kiemelte, hogy a 2019-es évben a településén a családbarát szolgáltatások és a turisztika kerül középpontba.  Ezek az elképzelések folyamatosan valósulnak meg, már az eredmények is látszódnak. Az elmúlt években nőtt a gyermekek száma, új játszóteret és bölcsődét is adtak át. Az utóbbit egy nemrégiben elnyert pályázat segítségével tovább fogják fejleszteni. Az óvodát is sikerült felújítani, s az említett intézmények közötti térre is egy újabb nevelési-oktatási funkciókat ellátó épületet terveznek.

Természetesen nemcsak a gyermekekre gondolnak, hanem az idősebbekre is: szintén az idei évben adták át a kívül-belül megújult gondozási központot.

A turizmus beindítása egy nagyon régi vágya a helyieknek. A polgármester elárulta, nem titkolt céljuk, hogy felzárkózzanak a környező turisztikailag jelentő települések mögé. „Olyan természeti környezet veszi körül Ásotthalmot, amely Csongrád megyében egyedülálló. A település területének több mint 60 százalékát erdő borítja. Ez önmagában is vonzó lehetőség, de ezt ki szeretnénk egészíteni a helyi legendáikkal, jellegzetességekkel”- magyarázta a polgármester. Tömörkény-Ház néven egy olyan skanzen nyitja meg kapuit, amely bemutatja Rózsa Sándor és az őt övező betyárvilág történetét. Idén nyáron már az alapkövét is letették. A skanzen tájház, múzeum és gasztromúzeum szerepét is betölti majd.

Kialakítás alatt áll az önkormányzat saját vendéglátó egysége is. Az első ütem már be is fejeződött, valószínűleg tavasszal folytatódik az építkezés és nyárra már át is adhatják az éttermet. A településen már régóta igény mutatkozott egy állandó melegkonyhás étterem kialakítására. Toroczkai László elmondása szerint ez nem feltétlenül az önkormányzat dolga lenne, de igyekszenek a lakosok elvárásait kielégíteni. A délvidéki magyar ízek mellett a bunyevác és szerb konyha is helyet kap majd benne.

A Délvidéki Emlékparkba is folyamatosan érkeznek látogatók, főleg iskolás csoportok. Pályázati forrásból itt egy olyan történelmi ismereteket nyújtó teret tudtak átadni, amely a Délvidék múltjába enged betekintést. Egy Európában egyedülálló makettet is kialakítottak, amely a nándorfehérvári várat ábrázolja 1456-os állapotában. A polgármester azt is elárulta, hogy egy amfiteátrum készítése is tervben van itt. Ezen nyári szabadtéri előadásokat, koncerteket tekinthetnének meg a látogatók.

Ásotthalom „határőr-településként” tudatosan ápolja a déli végvári hagyományokat, ezért is avatták fel idén Szilágyi Mihály bronzszobrát. Egyedül ők büszkélkedhetnek Magyarország egykori kormányzójának szobrával, ugyanis máshol nincs ilyen Magyarországon.  A majdnem 13 millió forintból készült alkotás adományokból valósult meg.

A településről érkezik a híres batátachips is. Az önkormányzat tulajdonában lévő cég még 2018-ban hűtőházat alakított ki a batáta tárolására, sőt a Pipas’ Chips logóját is levédették.

Az infrastrukturális fejlesztések is gőzerővel folynak Ásotthalmon. Épp a főutca felújítása és bővítése folyik, de már számos kisebb út is megújult. A jövőben négy következő utcára is sor kerül: az Avar utca aszfaltréteget, a Mező és Honvéd utca új burkolatot kap. A Szent István szobor mögötti utca pedig térkővel lesz díszítve.

Két-hárommilliónyi összegből orvosi eszközöket is beszerzett a település. Többek között defibrillátort kapott a helyi egészségügy.

Politikai szempontból Ásotthalmon rend van. Toroczkai László elmondta, hogy itt nem lehet botrányokról hallani, nem mérgezi viszály a képviselő-testületi üléseket, mindenki építeni szeretné a települést. Szerencsére a lakosok többsége is elégedett a munkával.

A teljes beszélgetést a december 24-ei adásunkban nézhetik meg.