Sándorfalva számára különleges év volt a 2019-es, hiszen a település idén ünnepelte 140. születésnapját. Gajdaosné Pataki Zsuzsanna polgármester elmondta, hogy olyan rendezvényeket szerveztek és tartottak meg, amelyek még jobban növelték a településen lakók összetartozását.

Egy jubileumi könyvet is kiadtak az évforduló kapcsán, amely nagyon sok sándorfalvi munkáját dicséri. Maga a kötet átadója „hab volt a tortán”, hiszen sándorfalviak adtak műsort sándorfalviaknak, személyesebbé téve az ünnepséget. Rengeteg dicséret érkezett ezzel kapcsolatban. A polgármester szerint nagyon fontos, hogy ne váljon szét a település a tősgyökeres lakosok és az újonnan beköltözők között. „Az idei év megmutatta, hogy egy közösségről beszélhetünk”- mondta.

Beruházásokból sem volt híján. Sándorfalva nagyon régóta szeretett volna egy kerékpárutat, amely összeköti Szegeddel. Egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatával ettől többet is kaptak, mivel egész Ópusztaszerig bicajozhatnak most már.

Sándorfalva természeti jellegéből adódva védett területnek számít, így iparral nem igazán lehet számolni. Pontosan ezért olyan pályázatok után kellett nézniük, amelyeknek gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő hatása vagy. Most az egykori rétet, a Bikakaszálót alakítják át gazdasági területté, melyen a vállalkozó telephelyet tudnak majd bérelni. A polgármester azt reméli, hogy 3-4 év múlva már arról számolhat be, hogy ezen a területen élénk gazdasági élet folyik.

Az egészségügy is szépen fejlődött az elmúlt időszakban. A meglévő háziorvosi körzetek már nem tudták ellátni a megnövekedett lakosságszámmal járó kihívást, így Dóccal és Szatymazzal közösen egy 150 milliós praxisközösségi pályázatot nyertek, amelynek köszönhetően dietetikusi és gyógytornász szakrendelésben is részesülhetnek már a település lakói. A régi pártház is megújult és funkciót kapott, oda került át a vérvétel. Az egészségügyet kiemelten fontosnak tartják, hiszen „hiába építünk járdákat, utakat, ha nincs egészség, akkor nincs aki élvezze” – mondta a polgármester.

Nemrégiben egy megújult könyvtárat adtak át a sándorfalviaknak. Tehát a kulturális fejlesztések sem elhanyagolhatók.

A piac is átalakulóban van.  A hetekben érkezett meg a közbeszerzés eredménye, s a polgármester reméli, hogy a beruházóval hamarosan a szerződést is aláírhatják. A piac nagyon fontos hely Sándorfalván, hiszen agoraként is működik, vagyis a találkozások helyszíne. Gajdsoné Pataki Zsuzsanna elárulta, hogy az építkezés három ütemben fog zajlani, így nem kell majd elköltöztetni az árusokat.

A sport sem mellékes tényező Sándorfalva életében. Hamarosan egy kézilabda csarnok fog épülni a településen. Azonban, a legkisebbekre is gondolnak: az óvoda is kapott egy műfüves pályát egy elszármazott lakosuknak köszönhetően.

A választások után némileg változott a képviselő-testület összetétele, ennek ellenére a polgármester hangsúlyozta, hogy csak összefogással lehet előrejutni, fejlődni. Az elsődleges feladat most az, hogy az elnyert pályázatokat megvalósítsák. Eddig főleg a gazdaságélénkítő fejlesztések kaptak szerepet, de ahogy nő a lakosság száma,  úgy az életminőség-javító beruházásokba is kell fektetniük. Például a bölcsődék férőhelyét is növelni fogják. Nagyon sokan, köztük fiatalok költöznek be Sándorfalvára, szép számmal olyan tősgyökeres lakók is, akik korábban nagyobb városokba mentek tanulni. A polgármester szerint ez egy  örömteli dolog és ezért megéri dolgozni.

A teljes beszélgetést a december 31-ei adásunkban nézhetik meg.