A megszokott módon, vagyis nagy várakozással indult az év Öttömösön. „Mindannyian abban reménykedtünk, hogy az előző években elindult projektek meg tudnak valósulni”- mesélte dr. Dobó István, Öttömös polgármestere.

Nagyon hosszú adminisztrációs időszakra vezethetők vissza ezek a pályázatok, ezért lassabb ütemű a megvalósításuk is. Az építőiparban történt árrobbanás okán a településen is kénytelenek voltak csökkenteni a pályázatok műszaki tartalmára vonatkozó terveket, ellenkező esetben le kellett volna mondani a projektekről. Azonban a polgármester kiemelte, hogy ha megindul a megvalósítás, akkor csupán 3-4 hónapot kell várni a befejezésig.

Két nagy projekt is zajlik jelenleg: öt közintézmény energetikai fejlesztése és egy új piac kialakítása. Annak ellenére, hogy ezek még nem valósultak meg, a háttérben gőzerővel megy a munka és folyik a tervezés.

A régiek mellett újabb pályázatokat is benyújtottak, melyek elbírálására még várnak. Szerencsére az előjelek nagyon biztatóak. Egy új, mini-bölcsödét szeretnének kialakítani és egy csapadékvíz kezelési projektet valósítanának majd meg a templom környezetében. Már 2012-ben felmerült az igény a temetői urnafal kiépítésére. Most sikerült egy olyan forrást szerezni, amelynek eredményeképpen tavasszal ez elkészülhet. Szintén fejleszteni fogják az erdei pihenőt is. A lakosság is hozzájárul a „beruházásokhoz”, hiszen nemrégiben 200 000 forint gyűlt össze a hívek adományából. Ebből egy új betlehemi szoborcsoportot vásárolnak a templomnak.

Ami a lakosság számát illeti, az sajnos csökkent az elmúlt időszakban, de amennyire tehetik, igyekszenek ezt orvosolni. „A jövőben valamennyivel nagyobb mértékű támogatást fogunk nyújtani azoknak, akik a településen szándékoznak ingatlant vásárolni. Továbbá, bízunk a falusi CSOK erejében is” – magyarázta a polgármester.

Több településnek is fejlődési lehetőséget kínál a Magyar Falu Program. Öttömös hét pályázatot nyújtott be ennek a keretén belül, és már néhány projekt meg is valósult közülük. Ennek eredményeként egy új fogorvosi szék került a rendelőbe, továbbá az óvodaudvar automata öntözőrendszerrel fog gazdagodni.

A fiókban lapul egy leaderes – a település központját érintő – pályázat tervezete is, amely csak arra vár, hogy megtörténjen a kiírás.

Önköltségre is szükség lesz a beruházásokhoz, de a polgármester reményét fejezete ki, hogy kormányzati segítséget kaphatnak mindehhez. Az is elmondta, hogy alapvetően nem kívánják átalakítani a települést, hanem a meglévő állapotok modernizálása a cél.

Kuriózumnak számít az öttömösi műjégpálya. Már csak a korcsolyákat várják és meg is indulhat a szezon. A téli időszak a korcsolyázás mellett az ünnepekről is szól, melyet a település is megszervez közösségi szinten. „Szívmelengető látni, hogy összegyűlik a közösség, s a fiatalok is szép számmal részt vesznek ezeken az eseményeken”.

Dr. Dobó István beszámolt arról is, hogy az októberi választásokat követően a képviselő-testület szinte teljesen kicserélődött. A korábbi négy tagból egy képviselő maradt. A polgármester biztos benne, hogy pozitívan tekinthetnek a következő öt évre, hiszen tudásukban, motivációjukban és tapasztalatukban megfelelő emberek töltik be ezeket a pozíciókat.

A teljes beszélgetést 2020. január 7-ei adásunkban nézhetik meg.