Batátacsipsz gyártásába kezd Ásotthalom önkormányzata. Mindezt be is mutatták, miközben átadták az új agrárlogisztikai központot, amelyben tárolják is a közfoglalkoztatottak által termelt édesburgonyát. Forrás: delmagyar.hu

Lapunkban beszámoltunk arról, hogy agrárlogisztikai központ épül Ásotthalmon, amelyben nagyrészt a közfoglalkoztatási programban termelt batátát tárolják majd (2018. augusztus 1.: Raktárban tárolhatják terményeiket a gazdák – Agrárlogisztikai raktárcsarnok épül Ásotthalmon). Kedden hivatalosan is átadták az épületet – az is kiderült: batátacsipsz gyártásába kezd az önkormányzat. A csipsz árusítását és a batátaüzletágat egy önkormányzati tulajdonú cég, a Várostanya Kft. fogja vinni. – Elsődleges célunk, hogy megismertessük a terméket a nagyközönséggel, rendezvényekre szeretnénk eljutni vele, és ott frissen árusítani – részletezte Toroczkai László polgármester.

Hosszú távú céljuk a csomagolt csipsz előállítása, ehhez azonban befektetőt keres Toroczkai. Viszont a batátacsipsz márkaneve már megvan, sőt le is védette a polgármester. A településvezető a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához fordult a védjegykérelemmel, amelyben két megjelöléssel is szerepel a csipsz: Ásotthalom’s finest Pipas’ Chips Batata Egészségesen finom Healthy Delicious, illetve Pipa’s Chips Batata Ásotthalom’s Finest Premium Quality from Southern Hungary néven. Köszöntőjében Toroczkai elmondta: a csipsz előállítása, ízesítése is saját ötlete, amit a védjeggyel együtt, ingyenesen ad át az ásotthalmiaknak.

A csipsz nevében Ásotthalom egyik híres szülöttjére, Pipás Pistára utal, aki az 1920–30-as években a legenda szerint férfiruhában járva fizetségért megunt vagy éppen erőszakoskodó férjeket gyilkolt az ásotthalmi tanyavilágban. Az agrárközpont átadóján részt vevő idős hölgyek elmondták, a helyiekben pozitív figuraként él Pipás Pista, aki szerintük igazságot osztott. A csipszet – amelyet Pipás Pista-logós papírzacskókban vehettünk kézbe – az átadón részt vevők meg is kóstolhatták.  A Terület és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 50 millió forintot nyert a település az agrárlogisztikai csarnok építésére, amelynek hasznos alapterülete 135 négyzetméter, ebben van egy tárolótér, egy hűtőkamra, előtér, mosdó és zuhanyzó. A fejlesztés része volt a hűtőkamra gépészeti részének kialakítása is. Megtudtuk, a beruházással munkahelyet is teremtettek, egyelőre 5 főt foglalkoztatnak majd.