Még tavasszal döntött az üllési képviselő-testület az Ovi Sport Közhasznú Alapítvány által meghirdetett Nemzeti Ovi-Sport Program pályázat benyújtásáról, de nyár végére már birtokba is vehették a Csigabiga Óvoda és Bölcsőde kispajtásai az új “dühöngőt”. A hivatalos átadás október 26-án zajlott.

ovi3
Pál Dávid, az Ovi Sport Alapítvány munkatársa, Nagy Attila, Üllés polgármestere, B. Nagy László országgyűlési képviselő, és Buzánszky Jenő, a legendás sportoló fia adta át a gyerekeknek az új pályát.

A projekt keretében egy 6×12 méteres multifunkcionális műfüves pályát alakítottak ki az üllési óvoda udvarán, ahol a gyerekek számos labdajáték (kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, tenisz, lábtenisz, röplabda, tollaslabda) alapjait sajátíthatják el, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minél többen kezdjenek el sportolni a településen. A pálya a sportágak kipróbálásán túl olyan ügyességi játékok gyakorlására is alkalmas, melyeket a hallás- és látássérült gyermekeknek találtak ki.

ovi2

Emellett mozgásfejlesztő eszközökkel is bővült az óvoda, tudtuk meg Marótiné Hunyadvári Zitától. Az intézmény vezető óvónője elmondta: az óvoda melletti porta megvásárlása után  – ahová az új sportpálya is került – az önkormányzat segített a terület megszépítésében, így kibővült az udvar és új szertárat alakítottunk ki. Itt a kisbicikliktől kezdve a görkorcsolyán át számos érdekes mozgásfejlesztő eszköz megtalálható. Az egyéb óvodafejlesztések kapcsán az intézményvezető kiemelte, jelen projekttel együtt adják át a megújult óvodakonyhát is, melyet az önkormányzat TOP-os pályázatból valósított meg.

Az Ovi-Sport Programról

A Magyar Kézilabda Szövetség óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, egyúttal biztosítsa a sportoláshoz szükséges optimális feltételeket. Ehhez szorosan kapcsolódik az Ovi-Sport Program. Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja 2011 elején megalapította az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványt, melynek célja, hogy országszerte, illetve a határon túli magyar lakta területeken, a közszféra támogatásával, valamint a magántőke bevonásával, a lehető legtöbb óvodában biztosított legyen az Ovi-Sport Program elindítása. A két fő cél, hogy az óvodások sportág-specifikus oktatási programját az óvónők egy önálló képzés keretén belül elsajátítsák és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől, hogy az ehhez szükséges sportinfrastrukturális beruházások során speciális ovi-sport pályák létesüljenek az ország minden óvodájában, annak érdekében, hogy a képzés sportfunkcionális feltételei intézményi kereteken belül adottak legyenek, ne kelljen a szülőknek a gyermekeiket külön, többletköltséget vállalva sportoltatni.

ovi5ovi1 ovi4