A Mórahalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkáját a sokéves együttműködésnek köszönhetően a hivatásos állomány elismerte és alkalmasnak találta őket arra, hogy önállóan beavatkozó egyesületként is megállják a helyüket.

Az elismeréshez szükség volt rendszerbeállító gyakorlatra, melyet öt évvel ezelőtt végeztek el az önkéntesek. Az azóta önálló beavatkozási jogkört nyert egyesület minden évben részt vesz egy megerősítő gyakorlaton. A minősítést egy évre kapják és ennek köszönhetően állandó jelleggel tudják végezni ezt a fajta feladatot. Az önkéntes csapat folyamatosan bővül új tagokkal is. Jelenleg 16 fő az, aki önállóan beavatkozó minősítésre is jogosult.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mórahalmiakat riasztják minden esetben, amikor a város területén katasztrófavédelmi beavatkozást igénylő káreset történik. A káresemény mértéke dönti el azt, hogy felszámolhatják-e önállóan, vagy már a hivatásos állomány beavatkozására is szükség van – mondta el a Mórahalmi ÖTE vezetője, Németh Attila.

A legtöbb káresetet a szabadtéri tüzek, avar tüzek, erdőtüzek okozzák, de ezen felül az önkéntesek részt vesznek a különböző baleseteknél, műszaki mentéseknél is. A tűzoltóparancsnok kiemelte, hogy a szeszélyes időjárás miatt egyre több olyan káresemény van, mikor viharkárok felszámolásánál vagy belvízvédekezéseknél kellett az egyesületnek aktívan részt venni.

Az esetek száma folyamatosan növekszik, a tavalyi évben 93 esetben kellett vonulniuk. Mindez ez annak is köszönhető, hogy 2019-től az ÖTE nem csak Mórahalom közigazgatási területén végez feladatot, hanem Ásotthalom is az egyesülethez tartozik.

Az országban 430 önkéntes tűzoltó egyesület van, de közülük a vonulási számok alapján kiemelkedő munkát végeznek a mórahalmiak. A hivatásos állomány felmérése és kimutatása alapján a Mórahalom ÖTE országos szinten az első 15-ben van az esetszámai alapján.

Az egyesület felszereltsége is javult az utóbbi időben: ma már három gépjármű áll a rendelkezésükre, kettő fecskendő és egy műszaki mentő eszköz. Pályázat keretein belül kaptak egy hidraulikus feszítő-vágó berendezést, ami a műszaki mentéseknek egy elengedhetetlen eszköze, illetve jelenleg egy olyan speciális gépjármű beszerzése van folyamatban, amely a vízszállításban, téli munkákban, illetve a belvízkezelésben segíti a tűzoltóság munkáját.  A további tervekben szerepel egy önálló tűzoltó őrs hivatásos állományának a kialakítása.