Sok gyerek álma, hogy felnőttként tűzoltó lesz, néhányan pedig valóban azokká is válnak. Sándorfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületének tagjai mind azért végzik a sokszor életveszélyes feladatokat, mert városuk csak így lehet igazán biztonságban.

Az 1904-ben alakult Sándorfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületet az önkormányzata mellett Szatymaz és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság is támogatja. Az egyesületbe 14 éves kor felett bárki beléphet, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdeti lelkesedés után sok jelentkező lemorzsolódik. Jó ellenpélda azonban Polyák Tamás esete. Az egyesület jelenlegi elnöke 1990-ben diáktűzoltóként vált lánglovaggá és azóta sem akasztotta szögre munkaruháját. Három éve vette át az egyesület vezetését, amely többek között azt jelenti, hogy összefogja és irányítja a csapatot.

– Gajdos Tibor, az egyesület parancsnoka rengeteget segít nekem a vezetésében. Mára akkora szervezet lettünk, hogy ezt egy ember csak nehezen tudná kézben tartani – mesélte.

Ahhoz, hogy valaki önkéntes tűzoltó legyen, nem elég csupán bátornak és erősnek mutatkozni. Az elnök, a parancsnok és az egyesület összes tagja egyaránt kiveszi a részét a hétköznapi feladatokból is, például az eszközeik karbantartásából, takarításából. Ezen feladatok mellett pedig természetesen ott van maga a tűzoltás is. Hogy mennyire veszélyes a munkájuk, arra Polyák Tamás saját példáját hozta fel.

– Az egyik riasztásnál egy olyan házhoz vonultunk, ahonnan kilenc gázpalackot kellett kihoznunk. Az egyik fel is robbant, pont a fiúk mellett. Rémisztő volt és – ahogyan azt mondani szokták – egy szempillantás alatt lepergett előttem életem filmje. De nem fagyhattam le. Elhárítottuk a veszélyt, így szerencsére senki sem sérült meg komolyabban – emlékezett vissza a tűzoltó az egyik legveszélyesebb akciójukra.

Mivel a hivatásos egységek Szegedről indulnak, önkénteseink hamarabb tudnak kiérni a közeli helyszínekre. Mivel minden egyes másodperc életeket jelenthet, így sokszor a mi tűzoltóinknak köszönhetően nem történik nagyobb baj. Az egyesület tagjai amellett, hogy bajtársak, egy összetartó baráti közösség is, akik bármikor, bárhol, bármiben segítik a másikat. Ezért időről időre összegyűlnek a szertárjukban egy kis kötetlen, baráti beszélgetésre.

– Én, mint elnök, nem mennék sokra a fiúk nélkül. Tűzoltónak lenni azt jelenti, hogy egymás hátát is figyeljük – fogalmazta meg az egyesület elnöke összetartásuk lényegét.