Tavaly októberben tették le a 150 férőhelyes kollégium alapkövét Mórahalmon, a Kölcsey utcában, a korábban sportpályaként üzemelő területen. A hatalmas, modern épület kivitelezése a tervezett ütemben folyik, jelenleg a kollégium második emeletének szerkezetépítési munkálatai zajlanak.

Mórahalom hosszú évek munkájával hozta létre 2018-ban azt a szakképző intézményt, mely azóta a térség egyik legkedveltebb középszintű oktatást biztosító iskolájává vált. Az intézmény vonzereje a határon túlra is elér, a folyamatos tanulóilétszám-növekedés miatt új kollégiumi férőhelyekre van szükség. A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

A kollégiumba a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói nyerhetnek majd felvételt. A kollégiumi ellátásban részesülők 80%-a vajdasági magyar és az eddigi tapasztalatok szerint a korábban felvetteken túl évente 30-40 új diák szállását szükséges megoldani, így a 150 férőhely a következő tanévekben lesz feltöltve.

A kollégium hozzájárul a magyar nemzetpolitika céljához, ami az elvándorlás csökkentését, a szülőföldön maradást és megerősödést tűzi ki maga elé. A tervezett új kollégium modern kialakítással, korszerű felszereltséggel fogja szolgálni a szakképzésben résztvevő diákok mindennapi életét, szakmai programjában illeszkedni fog a Szakképzés 4.0 stratégia kihívásaihoz.

Az új kollégiumhoz az épületen kívül egy multifunkciós, rekortánborítású pálya épül világítással és a szükséges sporteszközökkel. A parkosított udvarba kerti padokat helyeznek el, ahol a kollégisták pihenése és kikapcsolódása válik lehetségessé.

A kivitelezési munkálatok előreláthatóan novemberben fejeződnek be, és már folyik a kollégiumba kerülő eszközök beszerzésének előkészítése. A háromszintes intézmény idén ősszel már fogadhatja a diákokat. Érdekesség, hogy tervben van a szakképző iskola kollégiumának névváltoztatása is. Garabonciás Kollégium helyett az új épület Szilágyi Mihály, a nándorfehérvári diadal kapitányának nevét fogja viselni.