Újabb tájékoztatást adott a lakosok számára Mórahalom polgármestere. Nógrádi Zoltán elmondta, hogy a járványügyi helyzet csúcspontjában vagyunk, ami azt jelenti, hogy a jövő re vonatkozó intézkedések tovább  tervezhetőek. Ennek tükrében a város arra készül, hogy május 20-ig bonyolítja le mindazokat a kényszerű leállásból fakadó karbantartási, felújítási feladatokat, amelyekkel a város ismét nyitott kapukkal állhat a helyiek és az ide érkezők elé.

A kötelező intézkedések betartásával a kormány által elrendelt, az idősek otthonára vonatkozó megelőző fertőtlenítést Mórahalmon is elvégzi a honvédség. Ezek a fertőtlenítések a térség már intézményeiben, így Ásotthalmon, Zákányszéken és Ruzsán is lezajlottak.

A polgármester elmondta, hogy az iskolai tanév végeztével a gyermekintézmények továbbra is folyamatos üzemmódban nyitva tartanak. Tehát egész nyáron, ha szükség lesz a gyermekek ellátására, a mórahalmi intézmények infrastruktúrája, tisztaság és higiéniás feltételrendszere, személyi állománya és vezetőik is készen állnak ennek elvégzésére. Ha a szülőknek lehetősége lesz, hogy visszamehessenek dolgozni, akkor a gyerekeket nyáron az intézmények el tudják látni. Az intézkedésekhez tartozik, hogy az óvoda, a bölcsőde, és a napközi otthonos konyha sem zár be.

A településen a későbbiekben az oktatási intézményekkel együttműködve kialakítanak egy közös nyári programrendszert, amelynek finanszírozási hátterét a város biztosítani fogja. Ezen együttműködés keretien belül szabadidős, tábor jellegű, fejlesztő és oktatási programok egyaránt fognak zajlani. Így azok a gyerekek és szülők, akik úgy érzik, lemaradásuk volt a digitális oktatás mellett a tananyag feldolgozásában, ezekre a felzárkóztatásokra is lehetőséget kapnak.

A polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy az egész országban jellemzőek azok a visszaélések, amelyek a járványügyi helyzettel szemben jelentenek közbiztonsági kockázatot, illetve olyan veszélyt, amely a polgárok élet- és vagyonbiztonságát is kockázatossá teszik. Nógrádi Zoltán arra kér mindenkit, hogy idegeneket, idegen szolgáltatásokat semmilyen körülmények között se engedjenek be ingatlanaikba, illetve ha ilyen történne, azt jelezzék az önkormányzat számára, hogy ellenőrizhessék és megelőzhessék ezeket a problémákat.

Mórahalmon a határnyitások következtében egyre több vendégmunkás fog megjelenni, legfőképpen Romániából. Ennek okán a polgármester egyeztetett Csongrád megye rendőr főkapitányával és arra a döntésre jutottak, hogy a városba érkező vendégmunkások fokozott idegenrendészeti ellenőrzés alá kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a megérkezésüket követően azonnal hatósági házi karanténba kerülnek az érintettek.

Továbbra is kérik, azokat a lakosokat, akik esetlegesen bármilyen külső segítségre szorulnak, hívják a 06-30/71-91-709-es vagy a 06-70/31-23-103-as önkormányzati ügyeletes telefonszámokat. Az elérhetőségek minden nap 7-17 óra között állnak rendelkezésre.