Immár hagyományos módon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark adott otthont a Csongrád megyei Szent István-napnak. A szervező megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága, valamint a házigazdák az ország születésnapja alkalmából egész napos látványos programmal készültek. Hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók, megyei civil értékek tárháza várta az ünneplőket. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen az ünnepnap szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke volt.

Az ünnepi megemlékezésen adta át Csongrád megye legrangosabb elismeréseit Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke. Térségünket érintően négy kitüntetettre is büszkék lehetünk. Csongrád Megye Közigazgatásáért díjat kapott Majoros Imre, a ruzsai önkormányzat közszolgálati tisztviselője, Csongrád Megye Kultúrájáért és Közművelődéséért díjjal jutalmazták az üllési Erdélyi Lucát, a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató verseny egyéni győztesét, valamint Vörös Tiborné ruzsai könyvtárost és művelődési ház vezetőt. Emellett Alkotói díjjal ismerték el a Katolikus Karitász 20 éves fennállását ünneplő mórahalmi csoportjának munkáját.
Az államalapítás ünnepén az Emlékpark területén több homokháti település is bemutathatta értékeit, büszkeségeit az általuk berendezett standokon. A komor időjárás ellenére sokan látogattak ki Ópusztaszerre augusztus 20-án, hogy gasztronómiai vagy éppen katonai bemutatókon vegyenek részt.

Fotók: SzegedMa és ÓNTE