A Szeged és Baja között hiányzó, 15,7 kilométeres szakasszal teljes és egységes főút jön létre, 100 km hosszan, valamint a teljes Szeged – Baja szakaszon hamarosan „összeér” a kerékpárút. A beruházás részleteiről tartott sajtótájékoztatón jelen volt B. Nagy László, Csongrád megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője, Nógárdi Zoltán, Mórahalom polgármestere, Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere, Dobó István, Öttömös polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

L3204157

Az 55 sz. másodrendű főút Szegedet köti össze Baján keresztül Bátaszékkel. 2015-ben, a NIF Zrt. burkolaterősítést és a kerékpárút építést hajtott végre a Szeged – Mórahalom, megyehatár – Tataháza és a Tataháza – Baja közötti szakaszokon. Ezekkel párhuzamosan megépült a Mórahalmot elkerülő főúti szakasz is. A Mórahalom elkerülő kb. 7 km hosszúságú, 2×1 sávos kialakítású szakasza új nyomvonalon valósult meg 4,6 milliárd Ft-ból szintén a NIF Zrt. beruházásában.

Jelenleg a mórahalmi elkerülő út és a megyehatár közötti szakaszon, közel 16 kilométeren burkolat megerősítés, valamint útszélesítés történik. A főúttal párhuzamosan 13 kilométeren kerékpárút épül. A fejlesztés során 3 szintbeni, balra kanyarodó sávval ellátott csomópont épül át az ásotthalmi elágazásnál és a benzinkútnál, valamint az öttömösi elágazásnál.

A fejlesztést követően megvalósulnak a gyorsabb, biztonságosabb közlekedés feltételei, amelyek a már megépült szakaszokon adottak.

P1160337

B. Nagy László, országgyűlési képviselő a sajtó érdeklődésére elmondta: régóta dolgoznak már azon, hogy a kelet-nyugati összekötő végre egy európai főút állapotát mutassa. A Szeged-Baja vonalat ugyanis igen erős forgalom terheli.

Nógárdi Zoltán, Mórahalom polgármestere kiemelte: A mórahalmi elkerülő számokban nem kifejezhető életminőség-javulást jelent Mórahalom lakói számára. Ezeken az útvonalakon olyan jelentős a forgalom mint Európa fejlettebb régióiban, ezért a mostani beruházás egyben egy jó gazdasági lehetőség is, egy köldökzsinór Európába.

P1160362

Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere a tanyavilágon áthaladó főút jelentőségét emelte ki. A tanyai lakosság számára a logisztika, a forgalom mérséklése és a biztonság miatt is fontos az út felújítása.

Dobó István, a megye legkisebb településének polgármestere hangsúlyozta: az Öttömösön élők számára nagyon sokat jelent majd, hogy biztonságosabb lesz a közlekedés.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője az aktuálisan folyó munkákkal kapcsolatban elmondta: folyamatosan zajlanak a közműkiváltások. A legtöbb helyen útszélesítés és ívkorrekció történik. A kerékpárút földművének és szegélyeinek építése is előrehaladott állapotban van. A kivitelezés az ütemezésnek megfelelően zajlik, így a szakasz várhatóan 2018 áprilisában átadásra kerül.

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában hazai és uniós forrásból zajlik. A kivitelezést a DUNA ASZFALT Kt. végzi nettó 6 milliárd forint értékben.

Forrás: NIF ZRt.
Fotók: Duka Félix (Móra-Net Tv) és Kuklis István (Délmagyarország)