Mórahalom kedvező adottságokkal rendelkezik a megújuló geotermikus és napenergia hasznosítása terén, mindezzel komoly kiadási költségcsökkentést érnek el a városban. A homokháti város a megújuló energiák magas fokú használata terén elért eredményeit ismét országosan is díjazták. Az elismerést Szűcs Anikó, önkormányzati projektmenedzser vette át március 6-án a Parlamentben.

Mórahalom – termálvíz energiával működtetik a Szent Erzsébet Gyógyfürdőt a városban.
Fotó: Karnok Csaba

A település az elmúlt időszakban számos energetikai megújítást hajtott végre: az intézményeinek 90 százaléka hasznosít megújuló energiát. Ide sorolható a geotermikus kaszkádrendszer, a hőszivattyúk, a napelem parkok, a napkollektorok és a LED világítás használata, mely évi 14 441 GJ fosszilis energia-hordozó (földgáz) megtakarítást eredményez.

A geotermikus fűtésrendszer központja Mórahalmon.

A rendszer működése alatt évi 781 ezer m3 mennyiségű, nettó 64,6 millió Ft összegű földgáz megtakarítást könyvelhet el, ami 70-80 százalékos károsanyag-kibocsátás, összesen évente legalább 1800 t üvegházhatású gáz csökkenést eredményez. A városvezetés elkötelezett a komplex klímatudatos gondolkodásmód és a környezetbarát építési anyagok, technológiák előnyben részesítése mellett, melyek alappillérei az önkormányzati beruházásoknak.

Napelemek a városi piac épületének tetején.

Mindennek tükrében – a tavalyi évhez hasonlóan – Mórahalom 2019-ben is a Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjazott önkormányzata lett. A Virtuális Erőmű Program keretében a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. hozzájárulását adta, hogy Mórahalom Város Önkormányzata az Energiatudatos Önkormányzat 2019. tanúsító védjegyet használja, ezzel is népszerűsítve a klímatudatos gondolkodást.

Szűcs Anikó, önkormányzati projektmenedzser a díjátadón.