Május 31-én ünnepélyes keretek között szerződést kötöttek azzal a 41 fiatallal, akik sikeresen pályáztak Mórahalom Önkormányzatának ösztöndíjprogramjára.  A pályázási időszak márciusban volt, s részt vehetett benne minden olyan általános, középiskolás, illetve felsőoktatásban tanuló, vagy pályakezdő fiatal, aki rendelkezik mórahalmi lakcímmel, és még nem töltötte be 30. életévét. A program kiemelt célja az esélyteremtés: a szociálisan rászoruló fiatalok támogatása, szakemberek hiánypótlása, valamint ezen fiatalok térséghez való kötődésének erősítése.

A nyertes pályázókat Nógrádi Zoltán polgármester köszöntötte, aki beszédében elmondta, hogy egy napon ezek a fiatalok meghatározó szerepet fognak betölteni a város életében.  Pontosan ezért, az önkormányzat ösztönzést és támogatást szeretne nyújtani nekik a mindennapokhoz, s egyúttal azt az üzenetet közvetíteni számukra, hogy számítanak rájuk a jövőben. Végezetül gratulált a nyertes diákok szüleinek, valamint jó egészséget, további lelkesedést és erőt kívánt a jelenlévőknek.

Csonka Csaba, a jelen pályázat projektmenedzsere kifejtette, hogy három csoportban hirdették meg a pályázatot: általános, középfokú vagy egyetemi tanulmányokat folytatók, illetve pályakezdő kategóriában. Az általános iskolások 15 hónapig 10 000 forintban, a középiskolások és a felsőoktatásban tanulók 20 hónapra 7 500 forintban, a pályakezdők, pedig 24 hónapra 15 ezer forintban részesülnek. Így összesen közel 9 millió forinttal tudják segíteni boldogulásukat. A pályázati követelmények közé olyan feltétetlek tartoztak, mint a 3,5 feletti tanulmányi átlag, közéleti vagy sporttevékenység, osztályfőnök, vagy szaktanár véleménye, illetve a pályakezdő kategóriában előnyt jelentett a hiányszakmában való elhelyezkedés.