Csongrád megyében a 2020-as Virtuális Erőmű Program díjazottjai között szerepel Energiatudatos Önkormányzat címmel Mórahalom Város Önkormányzata is.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza.

Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország 4. legnagyobb villamos erőművévé vált.

Mintegy 9.000 vállalati, 350.000 diák, több száz önkormányzati, valamint intézményi és lakossági partnerével a VEP a legszélesebb körű nonprofit fenntarthatósági kezdeményezés Közép-Kelet Európában.

A Virtuális Erőmű Program XII. Parlamenti Díjátadó Gálája a koronavírus járványra tekintettel elhalasztásra került, de a díjátadó gálát ősszel tervezik megtartani, ünnepélyes keretek között, a Parlamentben.