A Tanya-ovi Program keretén belül az Ezerarcú Sömlyéken barangoltak a Zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde növendékei. Az adott természetvédelmi terület kiemelt jelentőségű mind a megye, mind Zákányszék szempontjából, hiszen rajta több védett növényfaj is virágzik az év folyamán. Az ovisok játszva szemlélték és fedezték fel ezeket a színpompás növényeket. A program fontos szerepet tölt be mind a környezeti nevelés, mind településük szépségének megismerése szempontjából.

Liebhaber Gáborné, az intézmény és jelen program vezetője elmondta, hogy egy nevelési évben az ovisok 12 alkalommal keresnek fel ilyen, vagy ehhez hasonló természeti környezetet: mezőt, erdőt, vizes élőhelyet vagy vesznek részt tanyaprogramokban. Most, az Ezerarcú Sömlyéken alkalmuk volt megismerkedni a rendkívül védett mocsári kardvirággal és az összes többi növénnyel, amely itt megtalálható. Többek között azzal a határozóval a kezükben vizsgálták a növényeket, mely a zákányszéki Ezerarcú Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület pályázati munkája. Az óvónő már évek óta eredményesen használja ezt a kiadványt a gyermekekkel.

Az intézményvezető kiemelte azt is, hogy ma már talán a felnőttek közül is kevesen ismerik az itt megtalálható növényeket, de ha a gyerekek a mindennapokban hozzájutnak ehhez az ismerethez és a felfedezés élményéhez, akkor ez befolyásolhatja őket későbbi életükben, akár pályaválasztásukban is.