Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendezték meg vasárnap a Homokhátság Kör kerékpártúrát. Börcsök Zoltán, az egyik ötletgazda, a Homokháti Bringaklub alapítója elmondta, barátjával és kollégájával, a zákányszéki könyvtár vezetőjével, Paraginé Tóth Edinával már évek óta rendszeresen tekerik körbe a Balatont, és egy ahhoz hasonló túrát szerettek volna helyben szervezni. A reggeli start előtt 18 településről több mint százan gyülekeztek az üllési Szabadság téren, aminek a szervezők nagyon örültek.

Sokan érkeztek Vajdaságból, köztük a mezőny legidősebb indulója, az 1944-ben született palicsi Cvijin József.
– 76 évesen mit akarnék még versenyezni. Ez már csak hobbi – mondta József, aki 1962 és 1970 között versenyszerűen kerékpározott a szabadkai Spartacusban. Kerékpárja se mai darab: sokan megcsodálták az 50 éves kétkerekűt.

Az I. Homokhátság Kör legfiatalabb résztvevője, a tízéves Székács Gergő Üllésről érkezett szüleivel és bátyjával, a 14 éves Árpáddal. Gergő alaposan felkészült. Mint édesapja mondta, szombaton szalonnát vacsoráztak, vasárnap reggel pedig nutellás kenyeret reggeliztek. Bemelegítésképp a szombati algyői futófesztiválon is elindultak.

A túrázók körülbelül 70 kilométert tettek meg az Üllés–Ruzsa–Pusztamérges–Öttömös– Ásotthalom–Mórahalom–Zákányszék–Bordány–Üllés útvonalon. A szintidő 6 óra volt. Akik szintidőn belül visszaértek Üllésre, sorsoláson vettek részt. A fődíjat, egy okostelefont, az üllési Péter Mihály vihette haza.

Forrás: delmagyar.hu