Könnygázzal fékezték meg azt az illegális migránst, aki kedden éjfél körül átmászott a kerítésen, akkor a határt védő rendőröket és katonákat sértegetve csaknem százan akartak bejutni az országba. A migrációs nyomás erősödése miatt megerősítik a határzárat – közölte Halmosi Zsolt, a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a helyszín közelében, Röszkén. A sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos azt hangsúlyozta, az ellenőrizetlen migráció egészségügyi kockázatokat is rejt magában.

Röszke 2020.08.06. Halmosi Zsolt rendészeti országos rendõrfõkapitány-helyettes és dr. Müller Cecília országos tisztifõorvos sajtótájékoztatója az ideiglenes biztonsági határzárnál fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

– A rendőri erőket megtámadva igyekeztek az Európai Unió területére bejutni augusztus 4-én éjjel a szerb-magyar határon nagyobb csoportokban a migránsok. Szeméremsértő módon mutogatták magukat a rendőröknek, akikre durva megjegyzéseket is tettek – közölte csütörtökön, Röszke határában, az ideiglenes határzárnál Halmosi Zsolt. A rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes arra emlékeztetett, hogy a török-görög határon is hasonló helyzet alakult ki, mint Röszkénél kedden éjszaka. Egy férfi átmászott a kerítésen is, majd többszöri felszólítás után sem akart eleget tenni az utasításoknak, ezért könnygázt kellett használniuk a határt védő rendőröknek és katonáknak.

Egyre több az embercsempész is

Halmosi Zsolt színészi alakításnak nevezte azt a viselkedést, amit a férfi tanúsított, miután a rendőrök megakadályozták az illegális határátlépését. Az esetről közzétett videókon is jól látszik, hogy jajgatni kezdett, miközben az egyenruhások tőle két méterre álltak és senki sem bántalmazta. Most büntetőeljárás indult ellene.

Alagutakkal próbálkoznak

Idén már 16 alagutat találtak a déli határon, ezért térhálóval erősítik meg az ideiglenes biztonsági határzárat. Ezzel akadályozzák meg, hogy egyszerűbb eszközökkel alagutat ássanak maguknak a bevándorlók. Kiderült, ebben az évben már 18 ezer ember kísérelt meg illegálisan bejutni az országba, ez naponta átlagosan 82 személyt jelent. Januárban és februárban jelentősen emelkedett a migrációs nyomás, ami márciusban és áprilisban enyhült, mivel a nyugat-balkáni útvonalon lezárták a befogadó állomásokat a koronavírus-járvány miatt. Mindezek miatt feltorlódtak a migránsok, Szerbiában jelenleg 9 ezren, míg a török-görög határ környékén 60 ezren várakoznak arra, hogy bejussanak az Európai Unióba.

Az elmúlt hetekben azonban sokan útnak indultak, júliusban 9 ezer 85 migránst tartóztattak fel az unió külső határánál. Halmosi Zsolt hangsúlyozta, az embercsempészek is egyre aktívabbak, január óta 207 csempészt fogtak el az egyenruhások. A tavaly ugyanebben az időszakban 78 személyt vettek őrizetbe.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók a jelenleg vörös besorolású országokból érkeznek és a kötelező szűrővizsgálatok kikerülésével akarnak bejutni az országba, ez pedig veszélyezteti a magyarok egészségét. Hozzátette, a migránsok egészségügyi állapotáról semmit nem tudnak, nem lehet megállapítani, hogy hordozzák-e a koronavírust. Hangsúlyozta, munkatársaival azon dolgoznak, hogy a vírus előtt járjanak egy lépéssel, azonban az illegális migráció jelentősen nehezíti ezt.

Az országos tisztifőorvos arra figyelmeztetett, számos olyan betegséget is hordozhatnak szervezetükben a migránsok, amelyek hazánkban már nem fordulnak elő, a védőoltásokkal ugyanis sikerült terjedésüket megakadályozni. Hozzátette, hazánk közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.

Forrás: delmagyar.hu