Az 55. sz. főút Mórahalom elkerülő-megyehatár közötti 15,7 kilométeres szakaszával teljes és egységes főút jött létre 100 km hosszan, Szeged és Baja között, valamint összeér a két város közötti kerékpárút is. A január 30-ai átadó ünnepségen jelen volt B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője, Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese.

Az 55 számú másodrendű főút Szegedet köti össze Baján keresztül Bátaszékkel. 2015-ben, a NIF Zrt. lebonyolításában megtörtént a 11,5 tonnás burkolaterősítés és a kerékpárút kiépítése Szeged – Mórahalom, megyehatár – Tataháza, Tataháza – Baja szakaszokon, illetve megépült a Mórahalmot elkerülő főúti szakasz is.

Ahhoz, hogy az 55. sz. főút rekonstrukciója teljessé váljon, és a Tiszától a Dunáig korszerű, egységes főúti kiépítés jöjjön létre a hozzá kapcsolódó kerékpárúttal, már csak a Mórahalom elkerülő és megyehatár közötti szakasz felújítása hiányzott.

A Mórahalom elkerülő-megyehatár 15,7 km-es szakaszán 11,5 tonnás burkolatmegerősítés és szélesítés történt. A korábbi kedvezőtlen útvezetés javításaként ívkorrekciókat hajtottak végre, hogy megszűnjenek az eddigi sebességkorlátozások. Ennek köszönhetően az autósok 90 km/óra sebességgel, biztonságban közlekedhetnek a 2×1 sávos főúton.

67a3124

A projekt keretében 3 szintbeni, balra kanyarodó sávval ellátott csomópont épült át az ásotthalmi, az öttömösi elágazásnál és az ásotthalmi benzinkútnál, valamint megtörtént a Gátsori csatorna átereszének rekonstrukciója is. A lakosság érdekeit szem előtt tartva kiépült a hiányzó kerékpárúti szakasz Ásotthalom és a megyehatár között.

Megújult az út környezete, helyreállították a vízelvezető rendszert, korszerűsítették a szakaszon megtalálható buszmegállók burkolatát, és a terület természeti adottságainak megfelelő fafajokat telepítettek.

20180130_bga_9291

B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Ezzel a szakasszal befejeződött az a régen várt felújítás, ami a déli országrész két nagyvárosát, Szegedet és Baját összeköti. Ezentúl a bicikliút kiépítése hozzájárul ahhoz, hogy ne csak az autósok, hanem a környék tanyáin élő közösségek is biztonságosabban elérhessék úti céljaikat. A fejlesztés várhatóan javítani fogja a befektetési hajlandóságot a térségben, ez is az itt élők helyben maradását és boldogulását szolgálja.”

Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja elmondta: a Csongrád megyei kormányhivatal 4,5 milliárd forintot költött infrastrukturális beruházásokra az elmúlt években, céljuk ezzel is az ügyfelek elégedettségének növelése. majd hozzátette, a megépülő utak nem csak összekötik a településeket, hanem az emberek között is kapcsolatot is építenek, ez a fejlesztés is ezt szolgálja.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese érdekes számadatokkal egészítette ki az elhangzottakat: a beruházás keretében összesen 68 822 köbméter földet mozgattak meg, 18 348 köbméter aszfaltot építettek be, és a szakaszra 164 jelzőtábla került ki. A területen több, mint 1500 fát telepítettek, és 15 buszmegálló burkolatát korszerűsítették.

20180130_bga_9459

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában hazai és uniós forrásból valósult meg. A kivitelezést a DUNA ASZFALT Kt. végezte nettó 6 milliárd forint értékben.

Forrás: www.nif.hu