A PANNON  TV VIDEÓJA ITT ÉRHETŐ EL!
A MÓRA-NET TV VIDEÓJA ITT ÉRHETŐ EL!
A mai nap bizakodásra ad okot, mert ami itt történik, az közelebb hozhatja a két nemzetet.

Ez a sikeres pályázat hidat képez a két ország között, és talán bebizonyítja, hogy nem szükségesek a határok a sikeres együttműködéshez. Remélem, egy év múlva, Szent Száva napján adhatjuk majd át az elkészült központot – mondta ünnepi beszédében Branko Ruzics szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter péntek délelőtt a mórahalmi Szerb Kulturális Központ ünnepélyes alapkőletételén. A központ a város Röszkei úti bejárójánál épül meg egy közel 4 millió eurós, határon átnyúló projekt részeként.

Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára üzenetnek nevezte az eseményt, amely nemcsak a szerb és a magyar népnek, hanem az Uniónak és a világnak is szól. – Az az üzenet, hogy a történelmi viszályainkat félretéve tudunk együttműködni. Magyarország Szent István óta befogadó ország, a magyarságtól távol áll az idegengyűlölet. A célunk, hogy az itt otthonra talált nemzetiségek megőrizhessék kultúrájukat – fogalmazott az államtitkár.

Duka Félix, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke elmondta, a párbeszéd a garancia egymás megértésére és elfogadására. – A szerb kultúrának, hagyományoknak és a gasztronómiának teremtünk otthont a Homokhátságon. A szerb kóló és a magyar csárdás ritmusa különböző, de ha összekapaszkodva táncoljuk közelebb kerülünk egymáshoz és így együtt Európához – fogalmazott Duka Félix, aki egyúttal azt javasolta, legyen a központ neve Kóló.

A beszédek és az alapkőletétel után Joó Balázs, a mórahalmi Szent László Király Plébánia plébánosa és Pavle Kaplan, a szegedi Szent Miklós szerb ortodox templom parókusa áldotta meg az alapkövet, az épületet és a jelenlévőket.

Forrás: delmagyar.hu

Borítófotó: Harmati Balázs