Magyar-szerb együttműködésben igyekeznek a kis agrártermelők szakmai munkáját fejleszteni, tevékenységeiket összeszervezni. A vezető partner a magyarországi Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Közhasznú Kft., amely szerbiai partnerével, a hajdújárási székhelyű „Ludaspuszta” Térségi Társulással bonyolítja a programot. Ennek részeként a szerb oldalon már piacra is dobtak Juliska néven egy helyi agrártermék márkát.

Kazi Péter, Zákányszék alpolgármestere elmondta, a projekt lényege, hogy bevonják a kistermelőket a határ mindkét oldaláról, és így szólítsák meg a vásárlókat. Minőségbiztosítási rendszert is kiépítenek. A rendszeres és tudatosan alkalmazott talaj- és növényvizsgálatok hozzájárulnak a vegyszerfelhasználást minimalizáló mezőgazdasági termeléshez. A minőségbiztosítási rendszer információt nyújt a vásárlóknak arról, hogy a márka termékei magas minőségűek és egészségesek.

A határon átnyúló projektben együttműködnek a homokháti termelőkkel: a helyi gazdáktól felvásárolt terményekből prémium minőségű késztermékeket állítanak elő. A felek azt remélik, hogy a szervezettebb, piacképesebben marketingelt helyi kis agrártermelők életképesebbé teszik a határrégiót.

Forrás: delmagyar.hu