Többek között Balatonfüredről, Szabadkáról és Esztergomból is érkeztek borrendek a hagyományos ópusztaszeri Vince-napi vesszővágásra. A rendezvény fő momentuma, a vesszővágás és a jóslás volt, amely az idei évben bőséges termést ígér.

A rendezvény kezdetén dr. Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője, Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a több, mint húsz megjelent borrend tagjait és a rendvényre látogatókat.

A Vince-napi vesszővágás egyik fő célja a hagyományok életben tartása. A boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. Ópusztaszeren a „vincevessző” levágásával történik az őszre várható termés jóslása. A skanzenben található Szegedi tanyán Kalmár István mórahalmi hegybíró három vesszőt metszett le a szőlőről. A vesszőket megvizsgálva elmondta, hogy azok nagyon szépen beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. A rajta található rügyek is szépek, nem keletkezett kár bennük. Mindez arra utal, hogy idén nem lesz oka panaszra a boros gazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik. „Még okozhat meglepetést a tél, de kérjük Szent Vincét, vigyázzon ránk és óvja a fagyoktól a szőlőket!” – zárta gondolatait a hegybíró. Hagyományok szerint ilyenkor a vesszőket beviszik a házba, ahol vízben áztatják, majd figyelik a további fejlődésüket. Reményeik szerint pár hét elteltével a rügyek kihajtanak, amely megerősíti a Vince-napi jóslat beteljesedését.

Kalmár István, mórahalmi hegybíró metszi meg a szőlőt minden évben az Emlékparkban

A rendezvény folytatásaként az Árpád-emlékmű előtt játékos próbatételeket követően felavatták a Szent Vince Borrend új tagját, Csapó Editet. Majd átadták a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Életműdíját, dr. Fülöp Mihálynak, a Szent Vince Borrend alapító nagymesterének. A rendezvény az újbor kóstolásával zárult, de idén a Karcagi Birkafőzők Egyesülete jóvoltából, karcagi birkapörköltet is fogyaszthattak a jelenlévők.