Zákányszék 1950-ben, azaz pont 70 évvel ezelőtt vált önálló településsé. Az évfordulót ünnepi testületi üléssel, kitüntető címek átadásával, majd a 70 évesek köszöntésével tette emlékezetessé a falu önkormányzata szeptember 19-én. A rendezvényen fotókiállítás nyílt Zákányszék régen és most címmel és ünnepélyes keretek között adták át az új piac épületét.

Jó hangulatban, szép időben és nagy érdeklődés mellett zajlott szeptember 19-én a Zákányszék 70 éves fennállását ünneplő rendezvény az új piactéren. Az eseményen részt vett Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke, aki az ünnep kapcsán Matuszka Antal polgármester részére a megye névváltozása alkalmából készült emlékérmet és térképet adott át.

Zabosfa Táncegyüttes – Dél-alföldi táncok

Ez az ünnepség adott alkalmat a hagyományos községi kitüntetések átadására is. Zákányszék Község Önkormányzata minden évben elismerését fejezi ki azon személyeknek, akik a település közösségi életében részt vesznek, munkájukkal, tevékenységükkel hozzájárulnak a település fejlődéséhez. Az idei évben Zákányszékért díjat vehetett át Ördögh Józsefné és Vass Ferenc, a falu díszpolgára pedig Papp István Szilveszter lett.

Az önkormányzat sikeres vállalkozói és példamutató közéleti tevékenység elismeréseképpen adományozta idén a „Zákányszék Község Díszpolgára” címet. Papp István Szilveszter 1986-ban családi vállalkozásként hozta létre a „Papp Szikvíz” magánvállalkozást, amelyet átalakított formában, de a mai napig működtetnek. Műszaki szakoktatói pályája mellett a rendszerváltást követően egyéni vállalkozóként gépgyártással és javítással is foglakozik, elsőként fő profil a szódagép gyártás, de mára már igen szerteágazó tevékenységet folytatnak ezen a területen. Szódakészítő gépei Floridától Zürichig, Ukrajnától Délvidékig megtalálhatóak. Aktív közéleti tevékenység is jellemzi, hiszen eleinte tagja, majd vezetője volt a Zákányszéki Tűzoltó Egyesületnek, majd két cikluson keresztül önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke volt. A szennyvízberuházás indításától, 2003-tól befejezéséig elnöke a Zákányszék Csatornamű Beruházó Víziközmű Társulatnak, elősegítve a település egyik legnagyobb és legbonyolultabb beruházásának megvalósítását.

Papp István meghatottan vette át a díjat a polgármestertől, majd elmondta: további sikeres fejlődést és gyarapodást kíván a településnek. Hozzátette, hogy azt szeretné, ha a jövő generációi is megismernék a dédszülők hagyatékát, azt, hogy milyen keményen is dolgoznak a homokháti emberek ebben a nem mindennapi termőhelyi adottságú környezetben.

Vass Ferenc részére életpályája elismeréseképpen adományozott „Zákányszékért” díjat a település önkormányzata. Vass Ferenc a Zákányszéki Homokkultúra Szakszövetkezetben kezdett dolgozni raktárosként és géplakatosként. Később hűtőgép kezelői képesítést szerzett, és az akkori Hűtőházban folytatta a munkát. Munkahelyváltás miatt a „Május 1.” Szakszövetkezetben, majd jogutódjában, az „Egyetértés” Szakszövetkezetben vezető raktárosként dolgozott egészen 1995-ig. 1997-től családi vállalkozásban Gazdaboltot üzemeltetett, mely a település egyik emblematikus kereskedelmi egysége volt abban az időben. A vállalkozói időszakban jelentősen bekapcsolódott a település kulturális életébe, művészeti csoportokat szponzorált, települési rendezvényeket támogatott.

Ördög Józsefné, lánykori nevén Deák Piroska elsőként a Mórahalom és Vidéke ÁFÉSZ, majd pedig a helyi Egyetértés Mezőgazdasági Szakszövetkezet felvásárló telepét vezette. Mondhatni országos ismertségre tett szert, hiszen kapcsolatainak, kereskedelmi partnereinek köszönhetően a zákányszéki zöldség és gyümölcs eljutott az ország legkisebb szegletébe ugyanúgy, mint a nagy áruházak polcaira. A szövetkezeti kereskedelem megszűnte után 1993-tól egészen 2012 áprilisáig magánvállalkozóként, a Red Fruct Kft. ügyvezetőjeként végzett zöldség-gyümölcs kis- és nagykereskedelmi tevékenységet. A Kft. rendszeres támogatója volt a művészeti csoportoknak, a települési rendezvényeknek. A támogatások során a családot a csendes háttérben maradás jellemezte, nem igazán szerettek rivaldafénybe kerülni. 2009 óta magán szállásadói tevékenységet is folytatnak. A település gazdasági életének segítése és példaértékű életpályája elismeréseképpen „Zákányszékért” díjat vehetett át.

Ezen kitüntetések mellett az elmúlt járványügyi időszakban végzett kitartó és lelkiismeretes munkájáért Dr. Mester Lajos háziorvos, Dr. Sebestyén Balázs háziorvos, és a Homokháti Szociális Központ Zákányszéki Tagintézményének vezetője, Sutka Zsófia is kitüntetést vehetett át.