Domaszék település-karbantartási feladatait két cég látja el: az önkormányzati tulajdonú Domatisz Nonprofit Kft-vel karöltve a DOMADRÓN Szociális Szövetkezet munkatársai végzik el nap mint nap azt a munkát, amely a település rendezettségét és kellemesen otthonos légkörét szolgálja.

A 2017-ben alakult szövetkezet egyik fő feladata és célja a településüzemeltetésben való aktív részvétel, együttműködésben az önkormányzattal, elsősorban bel- és külterületi utak javításával és zöldterület-gondozási feladatokkal. Emellett innovatív szolgáltatást is nyújt: drónberepüléssel területrendezési és földmérési feladatokat tud ellátni a térségben.

Fotó: DOMASZÉKI HírTér

Korábban az évről évre felmerülő útjavítási problémákat részben külső vállalkozó bevonásával oldották meg. Megfelelő gépesítettség hiányában, illetve a viszonylag magas vállalkozói díjak miatt, a teljes több mint 200 kilométernyi külterületi úthálózat csak kis részét tudták megfelelő állapotban tartani.

Korszerű gépekkel (önjáró gréder) és motivált kollektívával a teljes Domaszéki úthálózaton túl egyéb települések külterületi útjavítási munkáit is el tudják látni, valamint kisebb építőipari megbízásokat is vállalhat.

Mérföldkő volt a szövetkezet számára a 2021 tavaszán megvalósult belterületi útépítés Domaszéken. Az építkezés első fázisát, vagyis az útalapkészítést teljes egészében a szövetkezet és az önkormányzat munkatársai végezték el. A beruházás így nem csak időben és költséghatékonyan készült el, de olyan kompetenciával gazdagította a domadrónt, amelynek hasznosítására bizonyosan lesz igény a jövőben. Az útépítés során a gépállományban lévő grédert is használták, amely a mindennapokban földutak javítását és hóeltakarítási feladatokat is elvégez.

Fotó: DOMASZÉKI HírTér

Az egész éves időszakot tekintve a szövetkezet tevékenységének javát a zöldterület-kezelési feladatok teszik ki. E téren a munkafolyamatok igen szerteágazóak és mindennaposak. A legjellemzőbb feladatok a fejlesztési területek előkészítése, a fásítás és virágosítás,  a köztisztasági munkálatok, a fűnyírás, az árokásás és takarítás és az ágvágás.

A feladatok ellátásában nélkülözhetetlen a korszerű, rendszeresen karbantartott géppark, amely egy 90 lóerős munkagéppel és egy nullfordulókörös gyűjtőkosaras fűnyíró géppel gazdagodott az elmúlt egy évben. Utóbbit a nagyobb zöldfelületek gondozásában használják, a munkagép pedig a jellemző településrendezési feladatokon túl ágvágást is tud végezni, ami a külterületi, erdőkkel-fákkal szegélyezett utak járhatóvá tételében különösen hasznos.

Forrás: Domaszéki Hírmondó