Képzési központ épül Domaszéken

777

Modern képzési központot épít Domaszéken a Szeged-Belvárosi Plébánia közösségi háza, a Katolikus Ház. A beruházás az Interreg V-A Románia-Magyarország Programban meghirdetett „Határon átnyúló képzési központok” pályázat keretin belül valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

A Határon átnyúló képzési központok című projekt hármas partnerségben, a szegedi Katolikus Ház, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Szórvány Alapítvány közös gondozásában valósul meg, célja a határrégió fejlesztése a munkaerő mobilitásának növelésével és a foglalkoztatási lehetőségek bővítésével.

Napjainkban egyre nő az igény a vidéki képzési és közösségi programhelyszínek iránt. Jól esik megállni, elvonulni, feltöltődni a hétköznapi rohanás közepette, visszatalálni a természethez, a hagyományokhoz, gyökerekhez.

A pályázat jóvoltából két, 21. századi elvárásoknak megfelelő, jól felszerelt képzési központ épül: egyik a Temes megyei Zolton, a másik pedig itt, Csongrád-Csanád megyében, Domaszéken. A csodálatos vidéki környezetben épülő központok a képzéseken túl szállás-, étkezési és egyéb kikapcsolódási lehetőséget is biztosítanak majd.

A központ tervrajza.

A pályázat keretin belül kétféle képzés lebonyolítására van lehetőség: az egyik egy 40 órás vállalkozói alapismeretek, a másik pedig egy 30 órás pályaorientáció és karriertervezési képzés. A vállalkozói alapismeretek képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek elindítani és sikeresen működtetni vállalkozásukat/vállalkozásaikat a határmenti régióban;

A modern képzési központot a Szeged-Belváros Plébánia Katolikus Háza fogja építeni a munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyek növelése érdekében az alapismeretek megszerzésén túllehetőségük lesz megismerkedni e régió már most is sikeres vállalkozóival.

A pályaorientáció és karriertervezés képzés célja, hogy segítse a résztvevő (elsősorban) középiskolásokat a munkaerőpiacon való tájékozódásban, az életpálya megtervezésében különös figyelmet fordítva a határmenti régió sajátosságaira, bemutatva Magyarország és Románia képzési rendszereit, munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségeit. Az első csoportok – a vírushelyzetre való tekintettel – online indulnak, de amint lehetőség adódik, az újonnan épülő központok adnak majd otthont számukra.

Domaszéken épülő központ a pályázat lezárását követően a Belvárosi Plébánia és a Katolikus Ház vidéki képzési háza és közösségi tereként működik majd tovább folytatva megkezdett missziójukat: hidat építeni az Egyház és a társadalom között olyan szellemiséget kialakítva, amely alkalmas arra, hogy szemléletformálás keretében felhívja a figyelmet az aktuális társadalmi kihívásokra, de segítséget is nyújtson a megoldások kereséséhez és megvalósításához.

Forrás: Domaszéki Hírmondó