Július elseje Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születésnapja, ezért 2011 óta minden évben ezen a napon ünneplik a magyar egészségügyet. A Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyben dolgozók számára áldozatos munkájuk elismeréseként.

Ezen a napon az ünnepre való tekintettel a térségben is zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a gyermek háziorvosi rendelők, a szakrendelők és a gyógyszertárak is. Az ünnep alatt nyitva tartó patikákról a következő oldalon érdeklődhetnek: www.ogyei.gov.hu

Kistérségi Egészségügyi Központ Mórahalom

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818-ban született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését. Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.