A Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskolával bővült a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság „Kék tér” programjában részt vevő tanintézetek száma. A csatlakozási szerződés aláírását követően – a mintaprogram keretében – már meg is tartották az első tanórát az iskola 3/B osztályos diákjainak. Elek Gábor alezredes mint a megyei „Kék tér” koordinátora a biztonságos gyalogos közlekedésről beszélt a gyerekeknek. 

A „Kék tér” program alapját a „Zita, Miki és a két kutya kalandjai” című foglalkoztató füzet adja. Az egyes munkalapok témabevezető részében a két főszereplő, valamint kutyáik egy napjának állomásait, történéseit követhetik végig a gyerekek. A bevezető történet után általában a két kutya hívja fel a figyelmet a gyerekek helyes és helytelen döntéseire, a főbb tudnivalókra.

Ezt követi az adott téma feldolgozása elméleti részekkel és gyakorlati feladatokkal, szabályok és tanácsok gyűjteményével, illetve a kapcsolódó érdekességekkel. A 10-11 foglalkozás tartalmazza a 3–4. osztályosokat érintő legfontosabb, áldozattá és elkövetővé válás elkerülését segítő tudnivalókat. A közlekedésbiztonság, a veszélyes szerek otthon, a felelősségvállalás, a tévézés és az internet veszélyei, a víz és vagyonbiztonság és az egyedül otthon témaköröket taglalják.

Foró: police.hu

– A kezdeményezés a 2016–17-es tanévben indult, amit egy kétéves program- és munkafüzet-fejlesztés előzött meg. A végleges változat elkészítését megelőzően a programötletet a szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában egy évfolyamban teszteltük hospitáló tanárok jelenlétével – írta megkeresésünkre adott válaszában a megyei rendőrség.

A programhoz eddig 12 megyei iskola 25 osztálya csatlakozott, de az ország más településeiről is van érdeklődő intézmény. A következő, pedagógusok részére kifejlesztett 30 órás akkreditált képzést februárra, márciusra tervezik, megyei jelentkezési lehetőség meghirdetésével.

Forrás: delmagyar.hu