Vasárnap rendezték meg az, üllési Páduai Szent Antal templom hagyományos búcsúi szentmiséjét, amelynek szónoka a település korábbi plébánosa, a koronavírus fertőzésből felépült Kopasz István atya volt, aki tetteink és a jó döntések fontosságának szerepét hangsúlyozta.

Negyela Zoltán plébános köszöntötte a hagyományos üllési búcsú szentmiséjének szónokát, Kopasz Istvánt atyát vasárnap délelőtt a templom mellett megtartott szabadtéri szentmisén. A búcsúi vásárból és a vidámparkból a templomig hallatszó zajra az atya így reagált: – Együtt vagyunk a templom és a falu ünnepén. Együtt vagyunk, hogy hálát adjunk a templom felépítésének huszadik évfordulója alkalmából és azért is, hogy hálát adjunk a mai nap ajándékaiért, én azért, mert felépültem a betegségből – kezdte a misét.

Az erős szélben hangosan susogó fák néha majdnem elnyomták a beszélő hangját, a szél megemelte a terítőket, lapozott a Bibliában.

– Emlékszem, amikor II. János Pál pápa Győrben misézett az erős szél a fejére borította a miseruhát. Ott is le kellett rögzíteni mindent a szervezőknek. Akkor azt mondta, így jött el a Szentlélek elő pünkösdkor is.

Fotó: Török János

Az atya arról beszélt, vajon miért választották az elődeink Páduai Szent Antalt a település védőszentjének.

– Azt gondolom, valami az ő életében kedves volt az itt élőknek, de csak találgatni tudunk – mondta, majd Szent Antal szavai hatékonyságának titkát és azok hatását elemezte. Végül arra jutott, hogy a személyében lehetett valami, ami az embereket megragadta.

– Ennek lényege, hogy a szavai egybe estek az életével. Szülőként, nagyszülőként mindegyikünk így van ezzel. Merjük megvalósítani, mint Szent Antal, amit a Bibliában olvasunk. Mindig azt mondom a kamaszoknak, hogy ahogy viselkedik az édesanyjával, vagy a barátaival, úgy viselkedik majd a családjával is. A gyerekeink, unokáink azt tanulják el tőlünk, amit teszünk és nem azt, amit mondunk. Jól dönteni akkor tudunk, ha elég bátrak vagyunk, hogy megvalósítsuk azt, amit olvastunk a Bibliában. Ha nincs bátorságunk, beszűkül az életünk – magyarázta a plébános. A búcsúi szentmise a hagyományos körmenettel zárult.

Forrás: delmagyar.hu

A Móra-Net Televízió jövőheti műsorában láthatnak felvételhet a búcsúi szemtmiséről.