Egy éve tették le a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája alapkövét, és az azóta eltelt hónapok alatt felépült és elindult a Homokhátság új szakképző iskolája. Idén, december 14-én, egy évvel az alapkő letétele után hivatalosan is átadják az épületet. Az esemény fontos és szimbolikus értékű egyaránt, hiszen új állami iskola alapítása hosszú idő óta nem történt.

 Szeptemberben becsengettek a mórahalmi szakképző iskolában, és megkezdte tanulmányait az a két kilencedikes osztály, melyet Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója „Az elsőknek” titulált. Ahogy mondta, ezek a diákok történelmet írnak, hiszen ők egy vadonatúj iskola első tanulói. A szeptemberi iskolakezdés óta eltelt három hónapban az iskola tanárai és diákjai egy igazi kis összetartó közösséget hoztak létre és szeretetteljes, családias, támogató közegben alkották meg az új iskola szellemiségét. A tanulók igényes, új, jól felszerelt környezetben fejlődhetnek és valóban személyes figyelmet kapnak.

Mórahalom Város Önkormányzata és a Szegedi Szakképzési Centrum még 2015-ben azért határozott az iskola létrehozása mellett, hogy választ adjon a térség munkaerőpiaci igényeire, és olyan képzéseket oktasson helyben, amelyekre valóban igény van. A vendéglátóipari és az egészségügyi ágazatok egyaránt fontos szerepet játszanak Mórahalom életében, így ezek magától értetődően szerepelnek az oktatás kínálatában. Az iskola célja, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a város vállalkozásaival az oktatás naprakészsége és az oktatott szakmák piacképessége érdekében. Így nem csak az iskola tudja ezáltal színvonalas, versenyképes képzésben részesíteni a diákjait, hanem az együttműködés jó a vállalkozásoknak is, hiszen hozzájuthatnak a szükséges és folyamatos utánpótláshoz. A helyi cégek gyakorlati helyet és később munkahelyet is biztosítani tudnak az iskola diákjainak, ami pedig a Mórahalmon és térségében élő fiatalok helyben maradását jelentheti.

Az összesen 302 tanuló befogadására alkalmas új épületben 12 tanterem, köztük informatikai és természettudományos szaktantermek is helyet kapnak. Tankonyha és cukrászműhely, valamint az ezeket kiszolgáló raktárak és előkészítők is a cukrász és szakács tanulók rendelkezésére állnak. Az iskola most átadásra kerülő új épületét a korábban megépült gyakorló központtal egy híd köti össze.

Makra István nyugalmazott pedagógus és igazgató-helyettes kapott elismerést Mórahalom városától a szakképzésért végzett évtizedes munkájáért.

December 14-én, az ünnepélyes iskolaátadón Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, valamint Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója adta át a vadonatúj épületrészt, így ezt követően már az iskola mindkét épületében folyhat az oktatás.