Az elmúlt hónapokban közel 200 hazai fürdő mérettette meg magát Magyarország legnagyobb fürdőversenyében. Az Év Fürdője közönségszavazásnak immár negyedik éve célja, hogy ráirányítsa a nagyközönség figyelmét hazánk mennyiségében és minőségében világviszonylatban is kiemelkedőnek számító termálvízkincsére, az arra épült nagyszerű fürdőkre és magára a fürdőzésre. Az idei évben Az Év Fürdője a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő lett.

Mórahalom, 2011. július 29. A felújított és kibõvített szaunavilág és gyemekfürdõ, elõtte a 33 méteres úszómedence a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdõben. A 2010-ben átadott, EU-s támogatással megvalósult bõvítésnek köszönhetõn, több mint 70 százalékkal növekedett az elõzõ évhez képest a gyógyfürdõ forgalma, közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz) polgármester a beruházás eredményeirõl tartott tájékoztatón. A mórahalmi önkormányzat a Dél-alföldi Operatív Program keretében 440 millió forint EU-s támogatásban részesült, a fürdõ felújításának összköltsége 880 millió forint volt. MTI Fotó: Rosta Tibor

 

A versenyben azok a magyarországi fürdők vettek részt, amelyekben legalább egy medence van, ami nem úszó- vagy tanmedence.

A kategóriák kialakítása azért volt szükséges, mert hazánk több mint kétszáz fürdője rendkívül eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik. A kisebb fürdőknek nem lenne esélye a nagy, országos vagy akár nemzetközi hírű, illetve nagyvárosokban található fürdőkkel szemben, így azonban a hozzájuk hasonló fürdőkkel mérhetik össze magukat.

A besorolásnál a szervezők a medencék számát, a település méretét és a fürdő ismertségét vették figyelembe. A versenyről minden érintett fürdő tájékoztatást kapott és jelezhette, ha nem kíván indulni a szavazásban, vagy az előzetes besorolástól eltérő kategóriában szeretne indulni. Ezek alapján a három kategória az alábbiak szerint alakul:

  • Az Év Fürdője 2018 kategóriában – 35 fürdő – jellemzően az országosan, vagy nemzetközileg ismert, illetve nagyvárosokban, jelentős turistaforgalommal rendelkező fürdővárosokban található fürdők indulnak ebben a kategóriában
  • Az Év Feltörekvő Fürdője 2018 kategóriában – 71 fürdő – leginkább a regionális jelentőségű fürdők találhatóak ebben a kategóriában
  • A Helyiek Kedvenc Fürdője 2018 kategóriában – 86 fürdő – a helyi jelentőségű, kis településeken található, néhány medencével rendelkező fürdők indulnak ebben a kategóriában

A szavazás június 1-től augusztus 31-ig tartott. Egy felhasználó mindhárom kategóriában voksolhatott, azonban egy kategóriában csak egy szavazatot adhatott le.

Mórahalom, 2011. július 29. Vendégek fürdenek a kültéri csúszdánál és élménymedencében, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdõben. A 2010-ben átadott, EU-s támogatással megvalósult bõvítésnek köszönhetõn, több mint 70 százalékkal növekedett az elõzõ évhez képest a gyógyfürdõ forgalma, közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz) polgármester a beruházás eredményeirõl tartott tájékoztatón. A mórahalmi önkormányzat a Dél-alföldi Operatív Program keretében 440 millió forint EU-s támogatásban részesült, a fürdõ felújításának összköltsége 880 millió forint volt. MTI Fotó: Rosta Tibor

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben négyféle gyógyvíz és 21 medence áll a vendégek rendelkezésére.

A létesítmény fedett és szabadtéri gyógymedencéiben valóban megmártózhatnak az egészségben a vendégek. Az Erzsébet gyógyvíz és az Árpád gyógyvíz egyaránt alkalmasak kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére. Nemrégiben további két gyógyvízzel gyarapodott Mórahalom. A Szent László gyógyvíz és a Hunyadi Mátyás gyógyvíz egyaránt jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalommal rendelkeznek.

A gyógyfürdőben több mint harmincféle kezelés áll a betegek rendelkezésére. Érvényes betegbiztosítási kártyával rendelkező magyar állampolgárnak háziorvosi, szakorvosi beutaló ellenében ingyenesen biztosítják a fürdőben található gyógyszolgáltatások közül a reumatológus szakorvosi vizsgálatot, a fizikoterápiát, és a szárazföldi gyógytorna-kezeléseket.

A fürdő 2017 karácsonyára elkészült új épületszárnyában több pénztár és beléptető kapu teszi gördülékenyebbé a vendégforgalom irányítását. Nőtt az öltözőkabinok száma, a pihenőterek mérete és a büfék kapacitása is.

Az összesített végeredményt IDE KATTINTVA tekintheti meg.