Augusztus 3-án a Kolo Szerb Kulturális Központ megtartotta eddigi legnagyobb nyári programját, a Zastava Fesztivált, melynek célja az volt, hogy elhozza Mórahalomra a balkáni szín-, íz- és hangulatvilág egy szeletét. Az esős időjárás ellenére a rendezvény nagy sikernek örvendett, hiszen az egész központ benépesedett: a nap során oldtimer kiállítás, gasztronómiai különlegességek, kézműves vásár és végül egy nemzetközi sikernek örvendő együttes koncertje várta az érdeklődőket.

A Zastava Fesztivál már a kora délutáni órákban megkezdődött, amikor is a szabadkai veterán autósok közreműködésében Szerbiából megérkeztek a különleges régi járművek. Az 1920-as és 30-as évekből származó járgányokon kívül nem maradhattak el olyan Zastava gyártmányú autók sem, mint a Yugo, vagy a Fityó.

– Mivel a zastava szó egyébként zászlót jelent, ennek megfelelően megpróbáltunk mindannak a kulturális törekvésnek a zászlajára felrajzolni valamit a Balkánból, amit mi itt a Kolóban képviselünk – magyarázta Seres István, a központ kulturális intendánsa. Azt is hozzátette, hogy a fesztivál lényege az volt, hogy ne számos kis rendezvény legyen egy napon belül, hanem egy nagy koncerttel tudják megkoronázni az eseményt. Ezúttal a Barcelona Gipsy Balcan Orchestra érkezett Mórahalomra, akik egy olyan spanyol zenekar, melynek komoly balkáni kötődései vannak, hiszen tagjai között több szerbiai is van, sőt a szerb népzenét vegyíti a mediterrán cigánymuzsikával. Koncertjük nagy sikernek örvendett, majdnem két óráig szórakoztatták a közönséget. A térségbeli látogatókon kívül voltak, akik Budapestről és Marosvásárhelyről érkeztek, hogy részesei lehessenek ennek a különleges élménynek.

A vendégeket csevap, pljeskavica, kebab és pita is várta, sőt a deszki vendégek gibanicával kedveskedtek, amely szinte pillanatok alatt elfogyott. A falatozást és a veterán autók szemlélését a Play!MOBILE színház meglepetés flashmob produkciója tette színesebbé.